Region Vesti Zrenjanin

Prelepe banatske slike stižu nam danas sa Žetelačkog dana u Mužlji (Foto)

žetelački dan u mužlji

Danas se na polju pored Poni salaša u Mužlji održava 37. “Žetelački dan”. Cilj ove manifestacije, koju organizuje „Klaster Fokus“, jeste da od zaborava očuva starinski način košenja žita, kao i sve običaje vezane za nekada najvažniji paorski posao u godini – žetvu.

 

Pre nego što se kosci i njihovi pomagači prihvate posla, važno je dobro doručkovati, jer ručno košenje, rukovedanje i vezivanje, pa slaganje snopova, spadaju u najteže poljoprivredne poslove.

 

Doručkuje se sa ćilima i pokrovca koji se rasprostru na zemlju.

 

žetelački dan u mužlji

 

Jede se ono što svako domaćinstvo ima (ili je imalo): slanina sapunjara, šunka i kobasica, bareni krompir, kuvana jaja, sveže ukiseljen krastavac u vodi sa mirođijom, kiselo mleko iz zemljane posude, mladi sir, crni i beli luk… Obavezno se iz čuture potegne malo rakije da “kosa lakše klizi”. Za zaslađenje tu su štrudle sa makom, višnjama i rogačem, jabuke petrovače tek ubrane, prve kajsije…

 

Bez muzike ne ide, nekako se uz tamburašku bandu lakše podnosi i vrućina i napor.

 

Pročitajte još: Sa uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta požnjeveni pšenica i ječam

 

žetelački dan u mužlji

 

Žiri danas ocenjuje i najlepše postavljen doručak i najbržu ekipu kosaca.

 

Kako rekoše organizatori, cilj nije pobeda nego učestvovanje i održavanje tradicije. Zato su simbolične nagrade dobili svi učesnici.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM