Region Vesti Zrenjanin

Predali peticiju: Meštani Kumana traže otvaranje jaslenog odeljenja u selu

osnovna škola kumane
Osnovna škola u Kumanu

Grupa meštana sela Kumane predala je predsedniku opštine Novi Bečej Saši Maksimoviću peticiju u kojoj se traži otvaranje jaslenog odeljenja u ovom mestu.

 

Kumančani smatraju da u selu postoji dovoljan broj dece jaslenog uzrasta, ali i nešto starijih mališana koji bi mogli boraviti u jaslicama i vrtiću. Smatraju da je, iako je bilo ovakvih inicijativa i ranije, sada pravo vreme da se za mališane osposobi adekvatan prostor.

 

PROČITAJTE JOŠ: KUD Pionir: Posađeno 45 sadnica jasena i bora za toliko godina postojanja

 

– U selu, u okviru škole, postoje dve grupe predškolskog uzrasta. Za taj uzrast pohađanje je obavezno. Postoji potreba kako za jaslenim delom, tako i za produženim boravkom za malo starije mališane, uzrasta tri – četiri godine. U selu takođe postoji i zgrada u centru, koja je u vlasništvu opštine Novi Bečej. Po našem mišljenju, umesto da se sruši, kako je planirano, u njoj bi posle temeljne rekonstrukcije mogle da budu prostorije vrtića, koji bi bio u sklopu Predškolske ustanove „Pava Sudarski“ u Novom Bečeju. U selu ima mladih roditelja koji bi radili, a nemaju kome da ostave decu. I ne samo to. I deca u selu imaju potrebu za socijalizacijom, da se druže sa svojim vršnjacima, jednako kao i u gradu – kaže za portal zrenjaninski.com Biljana Stojanov, koja je na čelu grupe meštana koji su peticiju podneli.

 

Kumane živi zahvaljujući deci

 

Da dece ima, slaže se i sekretar Mesne zajednice Kumane Goran Stančić.

 

– Poslednjih godina rađa se i po tridesetoro dece godišnje, što nas u selu jako raduje. To znači da selo živi. Ipak, mi u mesnoj zajednici smatramo da nema potrebe za jaslicama, već pre za produženim boravkom. Jaslice zahtevaju stroge uslove, moralo bi da se zaposli dosta ljudi, a nismo sigurni da je to opravdano. Podržavamo kao mesna zajednica svako novorođeno dete paketom od 5.000 dinara i trudimo se koliko je u našoj moći da pomognemo. Nismo mogli da podržimo peticiju za jaslice, ali za produženi boravak podržavamo – kaže za portal zrenjaninski.com Goran Stančić.

 

Oni koji su potpisali peticiju kažu da je i mogućnost da se u jaslicama zaposle meštani prava stvar.

 

– Imamo u selu mlade koji bi mogli da se zaposle i kao vaspitačice, ali u pratećem delu, i smatramo da su i zato jaslice potrebne – ističe Stojanov.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Peticiju je od građana primio predsednik opštine Saša Maksimović i o njoj se, kaže naša sagovornica, vrlo pozitivno izjasnio.

 

– Peticija je u proceduri i odgovor očekujemo u narednih 30 dana. Verujemo da gde ima volje ima i načina. Sredstva jesu problem uvek, ali uz pomoć pokrajine i republike i, naravno, opštine, mislim da su jaslice moguće. U zavisnosti od odgovora, preduzimaćemo naredne korake – rekla nam je Biljana Stojanov.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM