Region Vesti Zrenjanin

Pokrenut postupak zaštite područja „Slatine srednjeg Banata“

slatine srednjeg banata

Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je postupak zaštite prirodnog područja druge kategorije „Slatine srednjeg Banata“, kao predela izuzetnih odlika. Ono se prostire na 9.329 hektara.

 

Ovo zaštićeno područje nalazi se u Severnobanatskom i Srednjobanatskom upravnom okrugu. Prostire se u okviru dvanaest prostornih celina, duž reke Tise i Kikindskog kanala, između sela Iđoš, Sajan, Bočar, Novo Miloševo i Melenci. Na ovom području su uspostavljena dva režima zaštite – drugi i treći. Najveći deo površina, odnosno preko 76 odsto, nalazi se u državnoj svojini.

 

PROČITAJTE JOŠ: Pripremni radovi u toku: Biće uređena železnička stanica u Tomaševcu

 

Prema Uredbi o ekološkoj mreži, „Slatine srednjeg Banata“ su izdvojene kao međunarodno značajno područje za biljke. Stoga je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode prošlog meseca dostavio Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine, kao nadležnom organu, studiju zaštite ovog predela.

 

Deo ekološke mreže Srbije

 

U studiji se navodi da Predeo izuzetnih odlika „Slatine srednjeg Banata“ u prethodnom periodu nije imao status zaštićenog područja. Pojedini lokaliteti, koji se nalaze u okviru prirodnog dobra, ranije su već bili izdvojeni kao staništa zaštićenih i strogo zaštićenih divljih vrsta od nacionalnog značaja.

 

Kako se navodi u studiji, ovo područje karakteriše postojanje niza međusobno povezanih i isprepletanih slatinsko-stepskih, vlažnih, močvarnih i vodenih staništa. Dodaje se da su oni jedinstveni za prostor Panonske nizije.

 

„Na oblikovanje i karakter predela uticala su sezonska kretanja površinskih i podzemnih voda, prisustvo prvo divljih a zatim i gajenih krupnih biljojeda i čoveka. Ostaci panonskog slatinsko-stepskog mozaika, u okviru zaštićenog područja, čine deo nekadašnjeg panonskog predela sa uočljivom smenom vodenih, močvarnih, slatinskih i stepskih stanišnih tipova i njihovim karakterističnim biljnim zajednicama. Ta staništa se nadovezuju na susedna područja duž reka Tise i Tamiša. Sa njima predstavljaju očuvanu prirodnu celinu koja je deo ekološke mreže Srbije“, navodi se u ovom dokumentu.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

O bogatstvu i raznovrsnosti životnih uslova u jednom, na prvi pogled relativno monotonom predelu, u kojem preovlađuju niske travne slatinske i stepske zajednice, govori podatak da je ovde utvrđeno prisustvo 26 tipova staništa iz grupe prioritetnih za zaštitu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz