Region Vesti Zrenjanin

Pokrajinska vlada obezbedila opštini Novi Bečej vozilo za dijalizu

vozilo za dijalizu
Foto: Pokrajinska vlada

Opština Novi Bečej je jedna od deset vojvođanskih lokalnih samouprava koje su od Pokrajinske vlade dobile vozilo za dijalizu.

 

Vozila su dobile ustanove u kojima je postojala prioritetna potreba da se kvalitet i uslovi lečenja bubrežnih bolesniika poboljšaju.

 

Prilikom predaje ključeva direktorima zdravstvenih ustanova, pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković naglasio je da je ovo prvi put da Pokrajinska vlada opredeljuje sredstva za ovu namenu. Za kupovinu vozila izdvojeno je 38 miliona dinara. Ovo je, kako je istako Gojković, ciljana akcija usmerena prema najugroženijim domovima zdravlja, kako bi se unapredili uslovi lečenja za dijalizne pacijente.

 

Pročitajte još: DA ZNATE: Na ovim mestima su površinske vode najlošijeg kvaliteta!

 

U Vojvodini se od terminalne bubrežne bolesti, u svakom trenutku, 1.200 pacijenata leči dijalizom. Iako nadoknađuje samo 10 odsto rada bubrega, dijalizna terapija je ovim pacijentima jedina šansa.

 

Osim što traje po nekoliko sati, više puta nedeljno, mnogi pacijenti na dijalizu i putuju dugo, jer su centri gde mogu da prime terapiju daleko od mesta gde stanuju.

 

Zato je Pokrajinska vlada obezbedila deset vozila za prevoz pacijenata na dijalizu, za najugroženije opštine.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz