Grad Vesti Zrenjanin

DA ZNATE: Na ovim mestima su površinske vode najlošijeg kvaliteta!

površinske vode
Foto: Pexels

Prema mesečnoj analizi koju radi Zavod za javno zdravlje Zrenjanin, najlošijeg kvaliteta od svih voda koje se analiziraju su površinske vode u Aleksandrovačkom kanalu i u Begeju, na izlazu iz grada, kod mosta u Ečki.

 

Voda na ovim lokacijama je lošeg kvaliteta i, prema pravilniku, ne može se koristiti ni za jednu namenu.

 

Ostale površinske vode koje se uzimaju na analizu su umerenog kvaliteta. To znači da je u njima dozvoljeno kupanje i rekreiranje.

 

Svakog meseca analizira se voda iz Begeja na ulazu u grad, kod Principovog mosta, i na izlazu iz grada, kod Ečke. Begejska voda je na svim ovim lokacijama žućkaste boje, zamućena je, a miris joj je slab i podseća na baru.

 

Pročitajte još: Uginuo labud na centralnom jezeru, leš odnet na ispitivanje

 

Tisa se analizira kod Žabaljskog mosta, i na tom mestu nema miris, nema boju, ali je zamućena. I Tamiš ima slab miris na baru, mutan je i žućkaste boje.

 

Najlošija situacija je u Aleksandrovačkom kanalu. Voda iz ovog kanala je tamno žuta – smeđa, miris joj je vrlo jak, a voda neprozirna.

 

Što se tiče analize uzoraka uzetih na omiljenim kupalištima Zrenjaninaca, Peskari i Tisi, i kod Žabaljskog mosta ali i uzvodno, voda je u julu, prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje, bila umerenog ekološkog statusa. To znači da je na ovim mestima dozvoljeno kupanje.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.