Foto dana Region Vesti Zrenjanin

Počeli Žetelački dani u Mužlji, od jutros veselo na žitnim poljima (Foto)

žetelački dani u mužlji

Na žitnim poljima pored Poni farme u Mužlji jutros su počeli 36. „Žetelački dani“, manifestacija posvećena žetvi i novom hlebu. Učesnici manifestacije su na tradicionalan način kosili žito, a u svakoj ekipi, pored iskusnog kosca, bile su i žene. One su rukovedale i požnjeveno žito denule u kamare.

 

Kako kažu organizatori iz Udruženja za očuvanje tradicije iz Mužlje, želja im je da stari način košenja žita sačuvaju što je moguće duže. Cilj im je i da pokažu mladim generacijama kako je put od zrna pšenice do hleba nekada bio težak i žuljevit.

 

Pročitajte još: „Agro – Klek“ jedna od najuspešnijih zemljoradničkih zadruga u Srbiji

 

Pre nego što počne košenje, žeteoci dobro doručkuju. Na trpezi se obavezno nađu hleb, šunka, slanina sapunjara, kiseli krastavci, štrudle sa makom i višnjama, sezonsko voće… Naravno, za kosce obavezno i rakija. Ona, ne samo što daje snagu, nego i štiti od vrućine, kakva je i danas bila na mužljanskim poljima.

 

Ovoj manifestaciji, koja je jedna od najdužih u Zrenjaninu, raduju se jednako i oni najstariji, ali i najmlađi. Starije generacije srećne su što još mogu da rade. A najmlađima je to prilika da se, recimo, provozaju na špediteru, kao što su to učinili i ovi mališani iz Mužlje.

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM