Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

„Agro – Klek“ jedna od najuspešnijih zemljoradničkih zadruga u Srbiji

zemljoradnička zadruga agro klek
Foto: Grad Zrenjanin

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić posetio je juče Zemljoradničku zadrugu „Agro-Klek“ u Kleku.

 

Poseta je organizovana povodom Međunarodnog dana zadrugarstva, koji se obeležava svake prve subote u julu. Inače, „Agro-Klek“ je jedna od 94 zadruge u Srbiji koje su dobile bespovratna podsticajna sredstva u okviru projekta Vlade Srbije „500 zadruga u 500 sela“.

 

Nakon obilaska ove uzorne zadruge, ministar Milan Krkobabić rekao je da upravo ovako zamišlja srpska sela i Srbiju.

 

– Ovde nam nisu potrebni ni stranci, ni bilo čija pamet. Ovde je pamet ovih ljudi, pamet lokalne samouprave koja ume da ih podrži i da im da odgovarajuću potporu – kazao je Krkobabić, uz napomenu da je prihod klečanske zadruge na godišnjem nivou oko 600 miliona dinara.

 

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić takođe je rekao da je „Agro-Klek“ jedan od najboljih primera zadrugarstva na teritoriji Vojvodine i Srbije. On je izrazio žaljenje što na teritoriji grada Zrenjanina nema još ovakvih primera.

 

– Znatna sredstva usmeravamo za pomoć poljoprivrednicima. Odvajamo sredstva i za stočare i pčelare, kao i za voćare – podsetio je Janjić.

 

Direktor ZZ „Agro-Klek“ Radovan Bokić ističe da se na ovoj farmi u Kleku gaji rasa muznih krava crveno-beli holštajn, kakva se ne može videti na mnogo mesta u Srbiji. Zadruga raspolaže i obradivim površinama na 1.200 hektara i ribnjakom. Zapošljava 80 radnika koji ostvaruju prosečnu zaradu od preko 50.000 dinara.

 

– Zadruga je dobila bespovratna sredstva u iznosu od 15 miliona dinara. Ta sredstva, uz dodatak svojih, utrošili smo za nabavku mašina i opreme. Farma je reprezentativna, pre svega zbog vrste grla koja ovde imamo, a zatim i zbog obima proizvodnje. S mehanizacijom koju smo kupili, mi ćemo sigurno održati i učvrstiti tu proizvodnju, a nadam se i povećati – rekao je Bokić.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz