Region Vesti Zrenjanin

Planiraju se nove investicije u selima, biće novca u gradskom budžetu

knićanin
Foto: Grad Zrenjanin

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić posetio je, zajedno sa saradnicima, četiri sela na teritoriji grada – Perlez, Knićanin, Farkaždin i Čentu.

 

Glavni razlozi ovih poseta selima, kojih će biti i u narednom periodu, jesu pripreme za izradu budžeta Grada Zrenjanina za narednu godinu i zajednička planiranja aktivnosti u svakom od naseljenih mesta.

 

– Radimo na izradi budžeta za iduću godinu. Stoga želimo da se na licu mesta upoznamo sa potrebama građana. Neke aktivnosti u selima možemo da planiramo budžetom u narednoj godini. A neke ćemo, kao kapitalne, planirati za duži vremenski period, od četiri godine – kazao je Janjić.

 

On je naveo da se lokalna samouprava trudi da uređuje grad, ali i da svako selo ima slične uslove za život.

 

– Želimo da i deca u selima mogu da idu u jaslice i vrtić i da uspešno rade sportski klubovi. Nismo u tom poslu neuspešni, naprotiv. U svakom selu realizujemo značajne investicije. Posebno su velike one koje se tiču gasifikacije u ova četiri mesta koja smo obišli. To su višemilionske investicije. Samo u Perlezu će biti uloženo više od dva miliona evra – rekao je Janjić.

 

Pročitajte još: Država i „Šandong“ će zajedno graditi auto-put do Beograda i Novog Sada

 

On je ukazao i da će, kako je to bilo i ranijih godina, za seoske mesne zajednice i projekte koje sami predlažu, biti opredeljena dodatna sredstva.

 

– Iz budžeta grada izdvajamo 132 miliona dinara samo za funkcionisanje mesnih zajednica, odnosno za plate sekretara, komunalnih radnika, poljočuvara i ostalih radnika koje imaju. To je bez investicija. Sa investicijama je to mnogo više sredstava. Očekujem da ti iznosi u sledećoj godini budu mnogo veći – istakao je gradonačelnik Janjić.

 

Meštani ukazali na probleme

 

Predsednik Saveta Mesne zajednice Perlez Dragan Tošić podsetio je da je u ovom selu do sada izgrađeno oko 50 odsto mreže za plin. On je najavio još neke velike projekte, poput izgradnje fekalne kanalizacije i atarskih puteva.

 

Konstruktivni razgovori vođeni su i u Knićaninu. Tamo je gradonačelnik, između ostalog, obišao novoizgrađeni hram. U Knićaninu je završena gasifikacija sela, a predstoji priključenje meštana na gasnu mrežu. Predstavnici mesne zajednice ukazali su na problem nedostatka kanalizacije i procedura oko izdavanja u zakup obradivog zemljišta, kao i saniranja štete na usevima nakon obilnih padavina. Iskazali su i potrebu za popravkom kolovoza, trotoara i asfaltiranjem nekoliko ulica, kao i za izgradnjom kapele na mesnom groblju.

 

U Farkaždinu je u toku gradnja eko-česme i renoviranje Doma kulture, crkvenog doma, sale u mesnoj zajednici i fudbalskog igrališta, a meštani su ukazali na problem objekata sklonih padu u blizini osnovne škole, na nedostatak pešačkih staza uz magistralni put kroz selo i rasvete u parku u centru mesta.

 

Pročitajte još: Grad Zrenjanin i „Srbijagas“ potpisali ugovor, slede milionska ulaganja

 

U Čenti postoji problem vodosnabdevanja, nedostatka bunara i neispravnog vodotornja, kao i dotrajale stolarije na zgradi osnovne škole. Grad je podržao dogovor Mesne zajednice Čenta i investitora iz Beograda oko izgradnje poligona za auto-školu koji bi se koristio i kao dečje igralište s uređenim zelenim površinama, a ukazano je i na potrebu daljeg uređenja centra sela i nastavak popločavanja pešačkih staza. Planira se i dalje asfaltiranje ulica.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

 • „… kao i za izgradnjom kapele na mesnom groblju“.
  POZNATO MI JE, DA SU KAPELU, „NA MESNOM GROBLJU“, PRE 15TAK GODINA RENOVIRALI BIVŠI STANOVNICI KNIĆANINA-RUDOLFSGNADA, ZA NEKIH 22.000 DM!
  SEM, AKO NEĆE DA PRAVE NOVU!?
  A, ŠTO SE GASIFIKACIJE TIČE, Grad ZRENJANIN-NJEGOVA UPRAVA, JE NAMESTILA „SUPER DIL“, SA „SRBIJAGASOM“, DA PRODAJOM GASOVODA SVIH SELA, Grada ZRENJANINA, KOJA SU ONA SAMA, SOPSTVENIM SREDSTVIMA, IZGRADILA, ZNAČI, BEZ ULOŽENOG DINARA, POKRIJE GUBITKE jP „GRADSKA TOPLANA“ OD OKO 4 MILIONA EURA, KOJE SU NAPRAVILI SAMO U GRADU, NE U SELIMA, I ISTOVREMENO, SELA SU PLAĆALA SKUPLJI GAS, JER JE SVA POTROŠNJA ISTOG IŠLA U GRADSKU KASU-PRINCIP TZV. „IZJEDNAČAVANJA“!!!
  BLAGO NAMA S VAMA!
  PREKOR IZ ELEMIRA!

sinovoz