Region Vesti Zrenjanin

Ozbiljna pretnja ribljem fondu: Pojedinci ne biraju sredstva u krivolovu

otkrivena ilegalno ulovljena kečiga
Foto: Ustanova "Rezervati prirode"

Poslednji slučaj otkrivenog krivolova na Tisi, kada je na 51. kilometru reke zaplenjena ilegalno ulovljena kečiga, otvara brojna važna pitanja. Osnovno glasi – ko je i po koju cenu spreman da bezobzirno krši zakonsku zabranu izlova kečige, koja je na snazi od 1. januara 2019. godine.

 

Savesni radnici Ustanove „Rezervati prirode“ iz Zrenjanina pronašli su i oduzeli neobeleženu mrežu od 80 metara, sa sitnim okcima, u kojoj je bilo nekoliko malih kečiga. Nedelo je sprečeno u začetku. Riba je vraćena u reku, ali počinilac nije pronađen. To znači da on, ili neko sličan njemu, može da ponovi poduhvat, koji se može okarakterisati kao zločin prema živom svetu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Prirodno bogatstvo našeg regiona: Istraživači otkrili reckavog plavca (Foto)

 

– Mi nastavljamo i sa terenskim radom i pomno pratimo situaciju na rekama. Poslednji slučaj je ozbiljno upozorenje da bezobzirni pojedinci ne biraju sredstva u krivolovu. To ugrožava napore našeg društva da oporavimo populaciju kečige u vodotocima – kaže za portal zrenjaninski.com biolog u Ustanovi „Rezervati prirode“ Jasna Jovanov.

 

Biće potrebno nekoliko godina da se kečiga povrati

 

Ona napominje da je krivolov i prekomerni izlov i najozbiljnija pretnja ribljem fondu u rekama srednjeg Banata.

 

– Mi srećom sada ne beležimo slučajeve zagađenja ili trovanja ribe. Međutim, krivolov moramo da sprečimo, radi oporavka pojedinih vrsta, naročito kečige. Dobra vest je da ribe ima, mresti se razlivima i vidimo dosta riblje mlađi, Ali, što se tiče kečige, biće potrebno nekoliko godina da se populacija povrati. Jer, kečiga ispod 40 centimetara nije polno zrela. Treba da prođe vreme da bi mogli da beležimo značajniji rast ove vrste – ističe Jovanov.

 

Ona napominje da je dobar znak to što nijedna od pronađenih kečiga nije bila obeležena.

 

– U maju su u Mađarskoj pustili u Dunav 1.500 obeleženih jedinki, a ove ribe nisu iz tog jata, što znači da se populacija u Tisi obnavlja i bez takvih intervencija – zaključuje Jovanov.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.