Region Vesti Zrenjanin

Prirodno bogatstvo našeg regiona: Istraživači otkrili reckavog plavca (Foto)

otkriven reckavi plavac
Foto: Rezervati prirode

Tokom intenzivnih entomoloških istraživanja, obavljenih prethodnih nedelja na području kojim upravlja zrenjaninska ustanova „Rezervati prirode“, otkriven je reckavi plavac. Reckavi plavac je vrsta leptira koja se sporadnično pojavljuje u Vojvodini.

 

U Specijalnom rezervatu prirode „Ritovi donjeg Potisja“, odnosno u staroj šumi topole, otkrivene su i larve insekta Cucujus cinnaberinus, o kojem je do ove godine bilo veoma malo podataka. Istraživanje je, inače, sprovelo Udruženje za održivi razvoj i očuvanje prirodnih staništa „HabiProt“ iz Novog Sada.

 

PROČITAJTE JOŠ: Lisice i šakali poklali živinu u dvorištima u Elemiru! (Video)

 

Takođe, tokom poslednjeg izlaska na teren, u Parku prirode „Rusanda“ su pronađene nove lokacije za dve veoma retke stenice.

 

Tokom celokupnog istraživanja, koje je u Specijalnom rezervatu prirode „Ritovi donjeg Potisja“ i Parku prirode „Rusanda“ sprovelo udruženje „HabiProt“, u njemu je aktivno učestvovala i Jasna Jovanov, diplomirani biolog – master, zaposlena u Ustanovi „Rezervati prirode“, na mestu stručnog saradnika za zaštitu prirode.

 

reckavi plavac
Reckavi plavac (Foto: Rezervati prirode)

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM