Foto dana Region Vesti Zrenjanin

Osvanuo mural s likom velikog srpskog književnika Branka Ćopića

branko ćopić
Foto: Srđan Karanović

Mural s likom Branka Ćopića odnedavno krasi selo Krajišnik, u sečanjskoj opštini, mesto u kojem su u danima posle Drugog svetskog rata naseljeni piščevi zemljaci.

 

Mural je oslikao beogradski umetnik Nenad Stojkov, uz svesrdnu podršku i pomoć slikarke iz Krajišnika Milene Škrbić. Sve sa idejom Srđana Karanovića i organa Mesne zajednice, da krajiški književnik „vaskrsne“ u selu čiji žitelji vuku korene iz Brankovog zavičaja, sa padina Grmeča i iz krajiške regije.

 

– U lepu ideju da Krajišnik oživi uspomenu na pomalo zaboravljenog književnika, Srđan Karanović je uključio i mene. I meni je ovo na neki način zavičaj, jer je majčina porodica iz Banatskog Dvora. Problem je bio jedino u tome što ja nisam radio portrete, ali sam na kraju prihvatio da oslikam mural sa Brankovim likom. Uz pomoć Milene Škrbić zadatak je obavljen, na obostrano zadovoljstvo – kaže Stojkov.

 

Pročitajte još: Bogat program na manifestaciji „Bal u Elemiru – Sremčevi dani“

 

On napominje da su meštani veoma toplo dočekali ovaj poduhvat. Bilo je puno emocija, a svi su sa pažnjom pratili napredak radova.

 

– Ovi ljudi su veoma gostoprimljivi i domaćinski su se odnosili sve vreme dok smo slikali. Mnogi su bili ganuti činjenicom da će velikan, kakav je bio Branko Ćopić, sada biti deo njihove svakodnevice – veli Stojkov.

 

A jedan od inicijatora ovog poduhvata Srđan Karanović poručuje svojim sugrađanima iz Krajišnika da pričaju deci ko je Branko Ćopić.

 

– Kažite im da nam je to jedina i prava veza sa korenima, sa poreklom koje je daleko u Bosni. Uverite ih da treba da budu ponosni na to poreklo, jer su zbog njega to što jesu. Učite ih da tu vezu nikad ne smeju prekinuti, niti korene zaboraviti. Dok je njih biće i nas. Govorite im, često im govorite, da je to nešto veoma bitno – naglašava Karanović.

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM