Region Vesti Zrenjanin

Opština Žitište dodeljuje subvencije za otvaranje novih radnih mesta

opština žitište

Opština Žitište raspisala je javni poziv poslodavcima za dodelu subvencija za otvaranje novih radnih mesta u godini na izmaku. Ove subvencije dodeljuju se poslodavcima radi zapošljavanja nezaposlenih lica koja se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u ispostavi Žitište. Visina subvencije iznosi 200.000 dinara po novozaposlenom.

 

Kako se navodi u javnom pozivu, da bi ostvario pravo na subvenciju, poslodavac mora biti registrovan najmanje tri meseca pre datuma podnošenja zahteva. Takođe, uslov je da je registrovan na teritoriji opštine Žitište, ili da ima registrovanu poslovnu jednicu u ovoj srednjobanatskoj opštini. Bez obzira na delatnost kojom se bavi.

 

„Poslodavac koji je ostvario pravo na subvenciju za otvaranje novih radnih mesta dužan je da zaključi ugovor o radu sa nezaposlenim licem, na neodređeno vreme, sa punim radnim vremenom, u trajanju od najmanje 12 meseci od dana zasnivanja radnog odnosa. U obavezi je i da radniku uplaćuje doprinos za obavezno socijalno osiguranje, u skladu sa zakonom“, navodi se u javnom pozivu.

 

Pročitajte još: Od početka godine u srednjem Banatu 35 teških povreda na radu

 

Javni poziv je otvoren do utroška sredstava predviđenih za ovu namenu, a najkasnije do 20. decembra.

 

„Odluka o dodeli subvencije biće doneta na osnovu provere podnetog zahteva sa biznis planom. Odluku donosi predsednik opštine, uz prethodno mišljenje Lokalnog saveta za zapošljavanje“, kažu u Opštini Žitište.

 

Prioriteti pri dodeli subvencije

 

Inače, prioritet pri dodeli subvencije imaće poslodavci koji se odluče da zaposle radnike iz kategorije teže zapošljivih. U ovu kategoriju spadaju dugoročno nezaposlena lica, odnosno lica koja su nezaposlena duže od godinu dana, nezaposleni bez kvalifikacija ili niskokvalifikovani, višak zaposlenih, osobe sa invaliditetom, Romi, izbegla i raseljena lica, povratnici po sporazumu o readmisiji, mladi do 30 godina, stariji od 50 godina, žene i ruralno stanovništvo, žrtve porodičnog nasilja i trgovine ljudima i korisnici novčane socijalne pomoći.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM