Region Vesti Zrenjanin

Nova merna kola prošla prugom koja se proteže kroz naše područje (Foto)

nova merna kola
Foto: Infrastruktura železnice Srbije

Nova merna kola, koja je proizvela ruska kompanija „Tvema“, tokom dosadašnjih probnih ispitivanja na srpskim prugama, prešla su uspešno više od hiljadu kilometara, saopštilo je preduzeće „Infrastruktura železnice Srbije“.

 

U prethodna četiri meseca merna kola, koja su duga 25 metara, na srpskim prugama su merila geometriju na kolosecima, kao i profil šina, uz video snimanje koloseka.

 

PROČITAJTE JOŠ: Opštinski put Banatski Despotovac – Botoš u vrlo lošem stanju

 

„Tokom probnog perioda ispituju se sve karakteristike ovog, za naše prilike, jedinstvenog vozila za kontrolu koloseka, kao što su brzina, kočenje i ponašanje mernih kola na srpskim prugama. Šinsko vozilo tipa „Sever 1435“ snima i prati tehničke parametre železničkog koloseka, da bi se na osnovu dobijenih informacija konstatovalo stanje pruge i utvrdili svi drugi elementi od značaja za održavanje koloseka“, kažu u preduzeću „Infrastruktura železnice Srbije“.

 

nova merna kola
Foto: Infrastruktura železnice Srbije

 

Ovo je prvi put nakon četiri decenije da je to preduzeće nabavilo merna kola, za merenja geometrije koloseka i tehnički nadzor nad srpskim prugama. „Infrastruktura železnice Srbije“ je do sada imala samo jedna merna kola. Ona su nabavljena pre punih četrdeset godina. Imaju prevaziđenu tehnologiju merenja i sa skromnim su tehničkim mogućnostima.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Tokom probnih ispitivanja merna kola tipa „Sever 1435“ korišćena su na nekoliko pruga. Između ostalog, korišćena su i na pruzi koja se proteže kroz teritoriju grada Zrenjanina. Kola su, naime, prošla deonicom od Beograda preko Pančeva do Tomaševca, Orlovata i Kikinde.

 

nova merna kola
Foto: Infrastruktura železnice Srbije

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM