Region Vesti Zrenjanin

Nivo buke izmeren na 15 mesta u opštini Sečanj: Najbučnije kod dečijeg vrtića

najveći nivo buke kod dečijeg vrtića u sečnju
Foto: Spaso Mladenovski

Od 15 mernih mesta u sečanjskoj opštini, na kojima je prošle godine sproveden monitoring nivoa buke, najbučnije je bilo u ulici Vožda Karađorđa 77, kod dečijeg vrtića u Sečnju. To pokazuju rezultati analize koju je sproveo Institut za bezbednost i sigurnost na radu iz Novog Sada.

 

Merenja su obavljena radnim danima, u periodu od 22. septembra do 7. oktobra 2021. Četiri merna mesta se nalaze u samom Sečnju, a tri u Sutjesci. Po dva su u Jaši Tomiću i Boki, i po jedno u Krajišniku, Konaku, Neuzini i Jarkovcu.

 

PROČITAJTE JOŠ: Biciklistička staza kod Žitišta već pretrpela ozbiljna oštećenja (Foto)

 

U izveštaju koji je sečanjskoj lokalnoj samoupravi dostavio pomenuti institut navodi se da je najveći ukupni nivo buke zabeležen na mernom mestu broj 4, u ulici Vožda Karađorđa 77, gde se nalazi dečiji vrtić. S druge strane, najmanji ekvivalentni nivo buke zabeležen je na mernom mestu broj 8, u ulici Ive Lole Ribara 52, u Jaši Tomiću.

 

Merno mesto broj 4 se nalazi na fasadi zgrade u kojoj se nalazi vrtić u Sečnju. Vrtić je smešten uz dvosmernu saobraćajnicu sa ukupno dve kolovozne trake. Ova saobraćajnica je deo magistralnog puta koji vodi ka Vršcu i primetan je značajan intenzitet saobraćaja svih kategorija.

 

„Merno mesto je udaljeno od ose saobraćajnice oko deset metara. Na ukupan nivo buke na ovom mernom mestu dominantno utiče buka saobraćaja sa magistralnog puta koji vodi ka Vršcu. Delimično utiču i aktivnosti zaposlenih i posetilaca vrtića. Ako pretpostavimo da ovo merno mesto pripada akustičkoj zoni 5, izmereni nivoi buke prelaze dozvoljene granice za dnevni i noćni period merenja“, navodi se u izveštaju novosadskog Instituta za bezbednost i sigurnost na radu.

 

jaša tomić

 

Najmanji nivo buke u Jaši Tomiću

 

Merno mesto broj 8, na kojem je izmeren najmanji nivo buke, nalazi se na terasi, na drugom spratu stambene zgrade. Ovaj stambeni objekat smešten je na raskrsnici ulica Žarka Zrenjanina i Ive Lole Ribara. Obe saobraćajnice predstavljaju tranzitni pravac od ulaska u selo iz pravca Sečnja ka granici sa Rumunijom i izlasku iz naselja ka Krajišniku.

 

Terasa na kojoj se nalazi merno mesto je usmerena na ulicu Ive Lole Ribara. Saobraćajnica je dvosmerna, sa ukupno dve kolovozne trake. S druge strane saobraćajnice, u odnosu na merno mesto, nalazi se ugostiteljski objekat.

 

PROČITAJTE JOŠ: Kuće van grada i vikendice doživele pravu ekspanziju – evo i zašto!

 

„Na ukupan nivo buke na ovoj lokaciji utiče saobraćaj. Ako pretpostavimo da ovo merno mesto pripada akustičkoj zoni 3, izmereni nivoi buke ne prelaze dozvoljene granice ni za jedan od tri perioda merenja“, piše u analizi.

 

Institut koji je sproveo monitoring u zaključku navodi da je drumski saobraćaj dominantan izvor buke na najvećem broju mernih mesta u opštini Sečanj.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

„Potrebno je unaprediti upravljanje saobraćajem, i to prvenstveno njegovom automatskom regulacijom i sinhronizacijom rada semafora, zamenom standardnih raskrsnica kružnim, izgradnjom drumskih zaobilaznica, izmeštanjem početnih i krajnjih stajališta, odnosno okretnica autobuskog prevoza, povećanjem broja zona sa saobraćajnim ograničenjima, te rekonstrukcijom kolovozne podloge“, stoji u zaključku.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz