Region Vesti Zrenjanin

Ministarstvo zaštite životne sredine izdalo naredbu: Ovo ne smete da sakupljate u prirodi!

puž
Foto: Pixabay

Ministarstvo zaštite životne sredine izdalo je naredbu o zabrani sakupljanja divlje flore i faune u ovoj godini, objavio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

 

Resorno ministarstvo je zabranilo sakuplјanje osam zaštićenih vrsta divlјe flore i faune na teritoriji cele države. Za pojedine vrste uvedena je zabrana u više upravnih okruga.

 

PROČITAJTE JOŠ: Carska bara je toliko značajno područje da uživa i međunarodnu zaštitu

 

U naredbi ministarke Irene Vujović, objavlјenoj u Službenom glasniku Republike Srbije, navodi se da je u celoj državi zabranjeno sakuplјanje barske perunike (žuta i divlјa perunika), treplјastog, planinskog i rumelijskog kantariona, crne čemerike (kinavke), medicinske pijavice, šumske kornjače i poskoka.

 

Na područjima upravnih okruga u Vojvodini zabrana se odnosi i na veprinu (kostrika ili šimširika), jezičastu kostriku (veprina ili nepričac), oman (omanika ili devesilјe).

 

Dodatno, na području Sremskog upravnog okruga zabranjeno je sakuplјanje sremuša.

 

Na području Vojvodine, te Podunavskog, Braničevskog, Borskog i Rasinskog upravnog okruga, zabrana se odnosi i na malu i veliku zelenu žabu.

 

Šumski – sivi puž, te vinogradarski puž zaštićen je od sakuplјanja na području nekoliko vojvođanskih okruga, između ostalog i u srednjem Banatu.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

„Zabrana sakuplјanja ovih vrsta ne odnosi se na zaštićena područja u kojima je planom, odnosno godišnjim programom upravlјanja zaštićenih područja, sakuplјanje tih vrsta dozvolјeno“, navodi se u naredbi koju je izdalo Ministarstvo zaštite životne sredine.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz