Region Vesti Zrenjanin

Carska bara je toliko značajno područje da uživa i međunarodnu zaštitu

carska bara

Na javnom uvidu do 30. marta nalazi se nacrt Prostornog plana područja posebne namene Specijalnog rezervata prirode „Carska bara“. Javni uvid je oglasio Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

 

Prostorni plan područja posebne namene donosi se za one lokalitete koji zahtevaju poseban režim organizacije, uređenja, korišćenja i zaštite prostora. Ovaj dokument predstavlja planski osnov za definisanje aktivnosti u oblasti, pre svega, zaštite prirode, turizma i ruralnog razvoja, a biće stvoreni uslovi za realizaciju nacionalnih, regionalnih i lokalnih interesa.

 

PROČITAJTE JOŠ: Nakon što je opao nivo vode, ukinuta vanredna odbrana na Tamišu

 

Područje omeđeno granicom prostornog plana obuhvata deo teritorije grada Zrenjanina, odnosno katastarske opštine Belo Blato, Knićanin, Lukino Selo, Perlez i Stajićevo. Na teritoriji rezervata utvrđeni su režimi zaštite prvog, drugog i trećeg stepena.

 

Specijalni rezervat prirode „Carska bara“ obuhvata ostatak nekadašnjeg plavnog područja duž donjeg toka reke Begej, sa očuvanim orografskim i hidrografskim ritskim oblicima i pojavama. Predstavlja kompleks, odnosno mozaik barsko – močvarnih, šumskih, livadskih, stepskih i slatinskih ekosistema sa raznovrsnim i bogatim živim svetom i staništima mnogih endemskih, subendemskih, reliktnih vrsta panonskog prostora. Na području Carske bare, od ukupno 4.726 hektara, prvostepeni režim zaštite je ustanovljen na površini od 670, dvostepeni režim na površini od 1.910, a trostepeni na 2.146 hektara.

 

Carska bara uživa i međunarodnu zaštitu. Ovo područje je uključeno u Konvenciju o svetski značajnim močvarnim staništima. Ima verifikovan međunarodni status područja od izuzetnog značaja za ptice i biljne vrste Evrope. Zbog toga je određeno kao područje od posebne važnosti za zaštitu prirode.

 

Formirano ukupno 16 jezera

 

Površinske vode ovog područja čine reke Tisa, Stari Begej, Plovni Begej, zatim jezera formirana kao ribnjaci, ali i bare. Na području se nalazi i veći broj fluvijalnih jezera. Njihovi baseni su, u stvari, napuštena rečna korita, rukavci i meandri. Melioracionim radovima tokom 18. veka, ceo prostor je uređen i regulisan, tako da je na prostoru iznad severnih granica rezervata formirano ukupno 16 jezera radi uzgoja ribe. Najveća jezera po svojoj površini su Belo, Koča, Mika, Brana, Joca i Šovajka.

 

U severnom delu rezervata, neposredno iznad Carske bare, nalazi se manji rukavac, poznat kao Stari Begej, koji je u drugom stepenu zaštite. Površinski je spojen sa Starim Begejom, odakle se uglavnom i snabdeva vodom. Tiganjica je bara u severnom delu rezervata i teško je pristupačna, s obzirom na to da je većim delom obrasla trskom, a nalazi se u režimu zaštite prvog stepena. U južnim delovima rezervata, „uklještena“ između Starog i Plovnog Begeja, nalazi se Perleska bara, koja se takođe nalazi u režimu prvog stepena zaštite.

 

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Ovaj prostor obiluje bogatstvom riblje faune i sa aspekta količine, a i u pogledu broja ribljih vrsta. Prisutne su 24 riblje vrste, svrstane u šest familija. Najupečatljivije je prisustvo govčice prirodne retkosti, koja predstavlja indikator nezagađene vode. Carska bara, u suštini, predstavlja zaštićeni reproduktivni i hranidbeni prostor za mnoge autohtone i alohtone riblje vrste.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Naknadna pamet sekretara – policajca, kad je već odobrio muljatore u „industrijskoj zoni Jugoistok“. Gde mu li je znameniti Galić i gde su ostali nedodirljivi odatle, koji ne dadoše građanima ni da priđu tzv javnim slušanjima?! Gde završiše prijave baš toj policiji za pretnje i baš protiv sekretara i par konkretno i dokazano odgovornih? A da ga pita čovek koji su oblici, nivoi i smisao te međunarodne zaštite samo bi blenuo, ko onomad!

sinovoz