Region Vesti Zrenjanin

Meštani Taraša konačno mogu da odahnu: Skela na Tisi opet u funkciji

skela na tisi

Meštani Taraša posle višemesečnih briga konačno mogu da odahnu – skela na Tisi je ponovo u funkciji.

 

Motorni tegljač “Štrbac”, koji je iz brodogradilišta „Begej 2“ u Perlezu zaplovio put Taraša, pristigao je u ovo banatsko selo, i on će se koristiti za pokretanje čuvene taraške skele.

 

PROČITAJTE JOŠ: Počela izgradnja 25 stanova u Kleku namenjenih izbegličkim porodicama

 

Podsetimo, novom zakonskom uredbom je na međudržavnim rečnim tokovima zabranjena upotreba skela koje se vuku sajlom. Prema toj uredbi, skelu mora da pokreće plovilo sa čvrstom vezom i stručnom posadom. Tu je nastao problem jer je skela na Tisi, koja poljoprivrednicima iz ovog banatskog sela predstavlja najkraću vezu sa 1.800 hektara njiva na bačkoj strani, decenijama pokretana uz pomoć sajle.

 

Grad Zrenjanin je, na zahtev meštana Taraša, u najkraćem roku došao do trenutno najboljeg rešenja za funkcionisanje skele, koja će nastaviti nesmetano da radi.

 

– Znamo koliko je žiteljima Taraša ova skela važna za život i nikako nismo mogli da dopustimo da prestane s radom. Zato smo i postigli dogovor s brodogradilištem “Begej 2” da nam iznajmi tegljač, koji će vući skelu dok ne nađemo drugo, savremenije rešenje – rekao je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.

 

skela na tisi

 

Godišnje iz budžeta oko 2,5 miliona dinara za funkcionisanje skele

 

Poljoprivredni proizvođač iz Taraša Dragana Žegarac sa porodicom obrađuje 200 hektara zemlje koja se nalazi drugoj strani obale. Ona ističe da će im motorni tegljač biti od velikog značaja za dalje funkcionisanje.

 

– Do sada smo morali da idemo preko Žabaljskog mosta, gde su se stvarale gužve u saobraćaju. Osim što smo imali dodatne troškove za naftu, nije bilo ni bezbedno. Ovo sada je najbolje rešenje – istakla je Žegarac.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Snaga tegljača je 1.000 tona nosivosti i moći će da opslužuje skelu na Tisi bez problema. Godišnje će se iz budžeta grada izdvajati oko 2,5 miliona dinara za funkcionisanje skele. Skela je, inače, u funkciji još od 1887. godine, što samo potvrđuje njen značaj.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM