Region Vesti Zrenjanin

Meštani Radojeva jedini u srednjem Banatu piju ispravnu česmovaču

meštani radojeva

Zahvaljujući tome što se nalaze na samoj granici sa Rumunijom, meštani Radojeva, sela u novocrnjanskoj opštini, koriste možda i najkvalitetniju vodu u ovom delu Vojvodine.

 

Voda ne zna za granice, pa se jedan krak, kako se smatra, vodonosne žile spustio sa Karpata pravo do Radojeva. Od te vode se napravilo jezero. Iz njega, uz pomoć bunara, potisnih pumpi i cevi, voda stiže do domaćinstava u Radojevu.

 

– Vodu na ovaj način koristimo još od 1985. godine, s tim da je pre tri godine iskopan još jedan bunar – kaže za portal zrenjaninski.com sekretarka Mesne zajednice Radojevo Nevenka Becin.

 

Pročitajte još: BARA ROGOZARA: Značaj vlažnih livada i pašnjaka u okolini Taraša

 

Meštani Radojeva kažu da bez ikakve zebnje koriste vodu za piće iz česmi.

 

– Redovno pijem vodu direktno sa česme. U njoj nema nikakvih primesa i uopšte se ne dvoumim da li da je koristim. Uzorci se uzimaju čak i sa mojih česmi. Nose se na ispitivanje u Zavod za javno zdravlje u Zrenjaninu – rekao nam je jedan od žitelja ovog sela.

 

Voda se redovno kontroliše

 

Voda iz vodovodne mreže u Radojevu redovno se kontroliše, a da bi ona bila gotovo savršena, ipak joj je potreban jedan manji prečistač.

 

– Vodu koju koriste meštani Radojeva mogli bi, uz određeno ulaganje, da koriste i ostali stanovnici opštine Nova Crnja. Pre svih, meštani Srpske Crnje. Planiramo da konkurišemo za sredstva koja nisu mala kako bismo ovu vodu doveli bar do Srpske Crnje, a onda dalje do ostalih sela u opštini. Nešto ćemo morati, jer je u svim ostalim vodovodnim mrežama voda lošeg kvaliteta. Kao uostalom što je loša i u celoj Vojvodini. Ili ćemo dovesti tu vodu ili ćemo morati da instaliramo male fabrike vode za svako selo – navodi u izjavi za naš portal predsednik opštine Nova Crnja Vladimir Brakus.

 

U ostalim selima novocrnjanske opštine meštani se vodom snabdevaju iz lokalne vodovodne mreže, odnosno bunara.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM