Foto dana Region Vesti Zrenjanin

BARA ROGOZARA: Značaj vlažnih livada i pašnjaka u okolini Taraša

bara rogozara

U Tarašu je ove nedelje održano edukativno predavanje za lokalne stočare i ljubitelje prirode na temu “Tradicionalno stočarstvo i zaštita prirode”. Predavač je bio Slobodan Puzović iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode iz Novog Sada. Organizator predavanja bilo je Udruženje građana “Taraške rode”. Ovo predavanje, inače, predstavlja završnu aktivnost u okviru projekta pod nazivom “Bara Rogozara”, koji je taraško udruženje realizovalo od maja prošle godine, a koji je finansirala Euronatur fondacija.

 

– Prisutnima je na predavanju ukazano koliko je veliki značaj njihove delatnosti u zaštiti prirode i biodiverziteta. Bilo je reči i o problematici, ali i o primerima dobre prakse. Sve sa ciljem da se podigne svest o značaju vlažnih livada i pašnjaka u okolini Taraša. Ove površine su od vitalnog značaja kako za život belih roda, po kojima je selo nadaleko poznato, tako i za mnoge druge vrste ptica i životinja. Pa, i za same krave i ovce koje tu pasu. Nakon predavanja, prisutnima je podeljen edukativni i promotivni materijal sa simboličnim poklonom – kazala je predsednica Udruženja građana “Taraške rode” Aleksandra Marovac Cucić.

 

Inače, svrha projekata “Bara Rogozara” jeste da se, kako odraslima, tako i deci, skrene pažnja na značaj i lepotu vlažne livade. U pitanju je nekadašnja bara koja je najbliže i najznačajnije hranidbeno područje za bele rode. Ujedno je ukazano i na opasnosti sa kojima se ona suočava. Jedna od aktivnosti koja je s tim ciljem realizovana jeste štamapanje edukativnog materijala o samoj Bari Rogozari u vidu brošure. Ovaj materijal je podeljen kako meštanima tako i posetiocima manifestacije “Dani taraških roda”.

 

bara rogozara

 

Za taraške rode i selo ova godina će biti više nego posebna

 

Takođe, organizovan je i foto safari čiji su učesnici imali priliku da zabeleže neke posebne čari Taraša. U saradnji sa taraškom Osnovnom školom “Svetozar Marković – Toza” održana je akcija sakupljanja otpada sa vlažne livade. A organizovano je i predavanje namenjeno lokalnim uzgajivačima koji stoku puštaju na ispašu, to jest koji se bave tradicionalnim stočarstvom.

 

– Inače, za naše rode i Taraš ova godina će biti više nego posebna. Od 6. do 9. maja ćemo biti domaćini Mreže evropskih sela roda. Tom prilikom će Zrenjanin i Taraš posetiti 14 delagacija iz Nemačke, Španije, Švajcarske, Slovenije, Poljske, Hrvatske, Mađarske, Turske, Makedonije, Grčke, Austrije, Rumunije, Slovačke i Bugarske. Tokom dva radna dana predstavnici 14 sela roda će razmeniti iskustva. Uz inostrane i domaće predavače, koje dovodi koordinator sastanka Euronatur, sigurno će naučiti i nešto novo u vezi sa belim rodama i zaštiti njih i njihovih staništa. Pripreme za ovaj događaj uveliko su u toku – navodi Marovac Cucić.

 

Paralelno sa tim, udruženje “Taraške rode” sprema novi projekat, a sa školom “Svetozar Marković – Toza” i doček roda. Ovaj doček će biti organizovan 13. marta.

 

bara rogozara

 

Podeli članak
sinovoz
FAM