Region Vesti Zrenjanin

Krivo drvo i Orlova kula simboli velikog parka u Žitištu (Foto)

krivo drvo

Na teritoriji žitištanske opštine nalaze se dva veća parka. Jedan je u Žitištu, i njegovi simboli su krivo drvo i Orlova kula, a drugi je u Banatskom Dvoru.

 

U Turističkoj organizaciji opštine Žitište kažu da su u ostalim mestima zastupljeni manji parkovi i lepo uređeni drvoredi. Na pojedinim lokalitetima mogu se pronaći i veoma retka i stara stabla koja, pored toga što imaju značajnu biološku vrednost, predstavljaju i prirodnu atrakciju.

 

“Žitištanski park ima dugu tradiciju. Podigao ga je plemić Antal Kiš 1815. godine. Jedna priča govori da je park podignut zbog ljubavi, odnosno da je Kiš bio zaljubljen u jednu veoma lepu, ali siromašnu devojku. Pošto nije mogao da kruniše tu ljubav, podigao je park u spomen lepoti i ljubavi”, kažu u Turističkoj organizaciji opštine Žitište.

 

PROČITAJTE JOŠ: Ambasador Irana posetio Banju “Rusanda”: Puno mogućnosti za saradnju

 

Atila Kiš je 1847. godine dao da se podigne u središnjem delu parka veštačko uzvišenje i mala kula od kamena i pečene cigle, visine oko četiri metra, koja je nazvana „Dombačka“. Poznata je i po imenu Orlova kula.

 

Naime, priča kaže da je jednom prilikom orao uhvatio dete i pokušao da ga odnese. Međutim, u tome nije uspeo, a ljudi koji su radili na obližnjoj njivi su uspeli da uhvate orla. Ne želevši da ga ubiju, ipak su smatrali da orao mora da bude kažnjen i odlučili su da ga na neko vreme zatvore u kulu na Dombačkoj dok „ne odsluži“ svoju kaznu.

 

orlova kula

 

U parku zastupljene različite vrste drveta

 

Duž staza parka bilo je raspoređeno devet statua koje su predstavljale ženske likove iz antike.

 

Park je bio u vlasništvu porodice Kiš sve do 1899. godine, kada ga je opština otkupila.

 

Žitištanski park je u to vreme imao i ulaznu kapiju i bio je jedan od najlepših u Banatu. Najlepši ukras parka činili su jorgovani zasađeni duž staza, pa je park poneo naziv i „Jorgovanski“.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

U parku su danas zastupljene različite vrste drveta. Simbol parka je takozvano „krivo drvo“, a veoma su atraktivni i pojedinačni primerci visećih kalemljenih jasenova.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM