Region Vesti Zrenjanin

Katastrofa kakva se dogodila na Carskoj bari ne sme da se ponovi!

požar
Požar na Carskoj bari

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan uputio je poziv javnosti da se prestane sa praksom paljenja strnih useva na otvorenom prostoru.

 

On je to učinio povodom početka kampanje koju realizuje Ministarstvo zaštite životne sredine, zajedno sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj – UNDP i Lovačkim savezom Srbije, a u saradnji sa Specijalnim rezervatom prirode „Stari Begej – Carska bara“.

 

– Ne palite strnjiku, ne igrajte se vatrom – apelovao je ministar.

 

On je ukazao da decenijska praksa u Srbiji, da se biljni ostaci na usevima uništavaju požarom, često ima pogubne posledice po biodiverzitet. Ima posledice i po imovinu i živote ljudi.

 

Pročitajte još: INCIDENT NA PRUZI: Iskliznula dva vagona, voz prevozio kontejnere!

 

Kampanja „Ne pali strnjiku“ ima za cilj da u javnosti probudi svest o tome da je spaljivanje strnjike višestruko štetno. Cilj je da se zajedno sa drugim nadležnim organima i institucijama doprinese iskorenjivanju ove prakse.

 

– Ovakva metoda štetna je i za one koji pale svoje useve. Usled požara nastalih paljenjem strnjike potpuno se uništavaju mikroorganizmi u prvom sloju zemljišta. Zbog toga ono gubi svoju plodnost i smanjuju se prinosi. Spaljivanjem strnjike ne smanjuje se samo kvalitet zemljišta, već se požar neretko proširi na okolinu uništavajući čitave ekosisteme. A predstavlja pretnju i za ljudske živote. Bilo je slučajeva da su u ovakvih požarima stradali i oni koji ih izazvali paleći strnjiku na usevima. Zbog toga se mora probuditi svest da je paljenje strnjike opasno i veoma štetno – istakao je ministar Goran Trivan.

 

goran trivan

 

Goran Trivan: Oštrija primena kaznenih mera

 

Trivan je pomenuo prošlogodišnji požar u Specijalnom rezervatu prirode „Stari Begej – Carska bara“. Tada je preko 800 hektara površine nacionalno i međunarodno značajnog zaštićenog područja gorelo u vatrenoj stihiji koja je izazvana paljenjem strnjike.

 

– Ovakva katastrofa ne sme više da se ponovi – istakao je ministar Goran Trivan.

 

On je dodao da će ministarstvo na čijem je čelu podržati napore Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i drugih nadležnih organa i institucija u sprovođenju adekvatnije kaznene politike kada je u pitanju paljenje strnjike. Trivan se založio za preispitivanje korpusa kaznenih mera i njihovu oštriju primenu, kako bi se prestalo sa ovom praksom.

 

Pročitajte još: Počela izgradnja pristana na reci Begej, vrednost radova 600.000 evra

 

Dejan Zejak, direktor Ribarskog gazdinstva „Ečka”, koje upravlja Specijalnim rezervatom prirode „Stari Begej – Carska bara“, predočio je novinarima opasnosti i posledice prošlogodišnjeg požara u rezervatu. Zejak je istakao da će pomenuta kampanja imati veliku ulogu u jačanju svesti javnosti o prevenciji kao faktoru zaštite i brige o zaštićenim područjima kao najdragocenijim delovima Srbije.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM