Region Vesti Zrenjanin

Gradi se Spomen kuća Ranka Žeravice, legende naše košarke

spomen kuća ranka žeravice

Opština Novi Bečej raspisala je javnu nabavku za izvođača radova na izgradnji muzejskog objekta. U pitanju je Spomen kuća Ranka Žeravice u Novom Miloševu.

 

Spomen kuća proslavljenog košarkaškog trenera biće izgrađena u ulici Popov Arkadija u Novom Miloševu, a objekat će biti površine 180 kvadratnih metara. Kako se navodi u konkursnom materijalu, Spomen kuća Ranka Žeravice je, u funkcionalnom smislu, hala sačinjena od jedne prostorije.

 

Pravo da se nadmeću u javnoj nabavci imaju registrovana pravna lica i preduzetnici, sa dovoljnim kadrovskim, poslovnim i tehničkim kapacitetima i odgovarajućim licencama i sertifikatima.

 

Naručilac posla odlučiće o dodeli ugovora primenom kriterijuma najniže ponuđene cene. U slučaju da, nakon ocenjivanja i rangiranja ponuda, postoje dve ili više ponuda sa istom ponuđenom cenom, naručilac će dati prednost ponuđaču koji je ponudio duži rok važenja ponude. Sledeći kriterijum je kraći rok završetka radova.

 

Pročitajte još: Evo ko su dobitnici Nagrade Sportskog saveza Grada Zrenjanina za 2019.

 

Kao konačni rok završetka radova, naručilac je odredio da se oni moraju izvesti u roku do 120 radnih dana, računajući od dana uvođenja izvođača u posao. U slučaju loših vremenskih uslova, koji ne dozvoljavaju izvođenje radova, rok se može produžiti.

 

Ranko Žeravica u Kući slavnih FIBA

 

Legenda naše košarke Ranko Žeravica rođen je 17. novembra 1929. godine u Novom Miloševu. Teško je i pobrojati sve uspehe i trofeje koje je osvojio u dugoj i bogatoj trenerskoj i selektorskoj karijeri.

 

Reprezentaciju Jugoslavije je vodio do zlata na Olimpijskim igrama (1980), Svetskom prvenstvu (1970), do srebra na Igrama 1968. godine, Mundobasketu 1967. godine i Evrobasketima 1969. i 1971. godine, odnosno do bronze na Svetskom prvenstvu 1982. godine.

 

Paralelno sa radom na klupi nacionalnog tima imao je presudan uticaj na uspehe Partizana početkom sedamdesetih godina kada je selektirao tim predvođen Draganom Kićanovićem i Draženom Dalipagićem.

 

Prvi trener voljenog kluba Crvene zvezde bio je osamdesetih godina, a postao je rekorder po broju pobeda. Zabeležio je 167 trijumfa na 272 utakmice.

 

Svetska kuća košarke ga je 2007. godine uvrstila u Kuću slavnih FIBA.

 

Preminuo je 2015. u 85. godini života.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • RANKO JE TO ZASLUŽIO!!!
    SAMO DA NE PROĐE KAO „SPOMEN KUĆA MIHAJLA PUPINA“ U ZRENJANINU: PARE DOBIJENE A, KUĆA NEUREĐENA!!!
    KAŽU, DATO 6,5 MILIONA DINARA!
    NIJE BAŠ DA NIJE NIŠTA URAĐENO: PRE KRATKOG VREMENA, OTKRIVENA JE SPOMEN PLOČA NA PUPINOVOJ KUĆI!!!
    PREKOR IZ ELEMIRA!