Region Vesti Zrenjanin

„Čuvari Perleza“ organizuju hitan sastanak zbog ekološkog problema

čuvari perleza
Foto: UG "Čuvari Perleza"

Udruženje građana „Čuvari Perleza“ organizuje u četvrtak, 21. oktobra, s početkom u 18 časova, hitan sastanak na kojem će biti reči o ekološkim problemima u ovom selu. Sastanak će biti održan u prostorijama Mesne zajednice Perlez.

 

Predsednik novoosnovanog udruženja Ilija Batas Bjelić pozvao je na sastanak zainteresovane građane, predstavnike udruženja građana, lokalne vlasti, mesne zajednice i kineske kompanije „Feitiansuye”. Poziv je upućen i autorima studije o proceni uticaja na životnu sredinu pomenute fabrike.

 

– Ova kineska fabrika za skladištenje i tretman otpadne plastike dobila je dozvolu za rad na osnovu Studije o proceni uticija. O toj studiji se nije javno raspravljalo u Perlezu, niti u široj stručnoj javnosti. Takođe, nalazi iz tog dokumenta nisu jasno predstavljeni građanima. Stoga molimo autore studije da građanima Perleza i stručnoj javnosti pojasne nalaze i odgovore na eventualna pitanja – poručio je Batas Bjelić.

 

PROČITAJTE JOŠ: Posle 18 godina borbe: Carska bara dobila novog upravljača

 

Udruženje građana „Čuvari Perleza“ navodi da je šira javnost obmanuta činjenicom da u selo od oko 3500 stanovnika dolazi veliki investitor koji će uposliti lokalno stanovništvo u velikom broju, a ne da dolazi potencijalni zagađivač koji izvrdava pravilima i zakonima Republike Srbije.

 

„Ekonomsku dobit dolaskom fabrike za reciklažu će ubirati isključivo investitor. Dobit će biti toliko veća koliko se ekološki propisi budu manje poštovali. Posledice svega toga će osetiti meštani. Da li je to cena koja treba da se plati“, pitaju aktivisti ovog udruženja.

 

„Čuvari Perleza“ su do sada organizovali nekoliki tribina sa relevantnim stručnjacima iz oblasti ekologije i održivog razvoja. Obraćali su se i predstavnicima MZ Perlez i Gradskoj upravi Zrenjanin. Međutim, do sada nije bilo razgovora sa njima o ovoj temi.

 

Rad pogona privremeno bio obustavljen

 

Podsetimo, inspekcija za zaštitu životne sredine u Zrenjaninu je, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine, sredinom aprila naložila kineskoj fabrici „Feitiansuye“ da obustavi rad pogona u Perlezu. Inspekcija je navela da se investitoru privremeno zabranjuje obavljanje tehnološkog procesa ektruzije i granulisanja mlevene plastike, kao i rad uređaja za prečišćavanje otpadnih gasova iz postrojenja za tretman otpadne plastike.

 

Rešenje o privremenoj zabrani rada doneto je nakon što je inspektor utvrdio da je fabrika postupila suprotno ugovoru i da nije sprovela sve investicije u oblasti smanjenja uticaja na životnu sredinu. To je, kako se navodi u obrazloženju, dovelo do odstupanja pojedinih parametara kod emisije nedozvoljenih materija. Investitoru je naloženo da proizvodnju uskladi sa lokalnim ekološkim propisima i ugovornim obavezama.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Dva meseca kasnije lokalna samouprava u Zrenjaninu je saopštila da je fabrika „Feitiansuye“ ponovo počela sa radom, nakon što je utvrđeno da je ispunila sve nedostatke. Međutim, građanski aktivisti tvrde da to nije istina i da kineski investitor i dalje zagađuje životnu sredinu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.