Foto dana Region Vesti Zrenjanin

Posle 18 godina borbe: Carska bara dobila novog upravljača

carska bara

Vlada Republike Srbije donela je uredbu kojom se upravljanje nad Specijalnim rezervatom prirode „Carska bara“ poverava Ustanovi „Rezervati prirode“ iz Zrenjanina.

 

Ovim zaštićenim područjem od izuzetnog značaja do sada je upravljalo Ribarsko gazdinstvo „Ečka“ iz Lukinog Sela, koje je nedavno promenilo vlasnika. Najveći slatkovodni ribnjak u Srbiji je, naime, donedavno poslovao u okviru „Mirotin grupe“ iz Vrbasa, koju je letos kupila kompanija „Matijević agrar“, preko svoje firme „MPZ Agrar“.

 

Nedugo nakon promene vlasničke strukture usledila je i uredba Vlade Srbije, koju je potpisala premijerka Ana Brnabić. Njom je upravljanje nad Carskom barom povereno ustanovi čiji je osnivač Grad Zrenjanin. Inače, borba za preuzimanje ovog specijalnog rezervata prirode trajala je 18 godina.

 

PROČITAJTE JOŠ: Vlasnici čamaca i brodića brinu za bezbednost svojih plovila

 

Zagovornici ideje da se „Carska bara“ prebaci iz ruku privatnika u nadležnost grada tvrdili su da se doskorašnji staratelj nalazio u sukobu interesa. Kako je obrazloženo, u periodu izlova ribe iz ribnjaka se u Carsku baru ispušta neprečišćena voda, a sa njom i mulj. Time se povećava sloj mulja, pa se rezervat pretvara u močvarno područje.

 

dejan jovanov
Dejan Jovanov

 

Dejan Jovanov: Pred novim upravljačem veliki zadaci

 

Komentarišući novu uredbu Vlade Srbije, direktor „Rezervata prirode“ Dejan Jovanov ističe da ne postoji nasleđivanje upravljačkih prava nad zaštićenim područjem. On dodaje da je odluka o poveravanju Carske bare ustanovi na čijem je čelu usledila upravo u trenutku kada je došlo do vlasničke transformacije u Ribarskom gazdinstvu „Ečka“.

 

Jovanov kaže za portal zrenjaninski.com da su pred novim upravljačem veliki zadaci, kako bi se sačuvala Carska bara, o kojoj se do sada nije vodilo računa na adekvatan način.

 

– Prva, a velika promena, biće uspostavljanje čuvarske službe. Ribokrađa na ribarskom području, koje se nalazi u okviru zaštićene celine, dobila je gotovo epidemijske razmere. Takođe, zahtevaćemo i zabranu ispuštanja vode iz ribnjaka u specijalni rezervat prirode. Ako to budemo dozvolili, mi ćemo faktički biti isti kao i ribarsko gazdinstvo. Može ispuštanje vode, ali samo onako kako je navedeno u studiji zaštite. A to podrazumeva prvo ugradnju prečistača otpadnih voda. Samo čista voda može da završi u rezervatu, a ne da se dešava kao do sada da na mestu gde se voda direktno ispušta imamo dva i po metra mulja – naglašava Dejan Jovanov.

 

Jovanov podseća da je svojevremeno Carsku baru zahvatio i požar većih razmera, čije posledice su vidljive i danas. Kako ističe, prethodni upravljač nije imao plan zaštite od požara, o čemu će „Rezervati prirode“ takođe voditi računa. U planu je i postavljanje turističke signalizacije i obnavljanje rada brodića, svojevrsne atrakcije za goste, ali sve u skladu sa propisima.

 

– Promene u prirodi se ne dešavaju na prekidač i potrebno je određeno vreme. U vlažnom staništu, kao što je Carska bara, faktor koji reguliše sve ostalo je voda. Ako zagadiš vodu, sve si poremetio – zaključuje Jovanov.

 

 

Utvrđeni režimi zaštite prvog, drugog i trećeg stepena

 

Specijalni rezervat prirode „Carska bara“ nalazi se na teritoriji grada Zrenjanina i obuhvata delove katastarskih opština Lukino Selo, Stajićevo, Perlez, Knićanin i Belo Blato. Ukupne je površine 4.726 hektara.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Ovo područje poznato je po izuzetno raznovrsnom i bogatom divljem biljnom i životinjskom svetu. Na njemu su utvrđeni režimi zaštite prvog, drugog i trećeg stepena.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

2 Comments

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • Nadamo se da dosadašnji „vodič“ neće ostati bez posla!
    On je radio i radi svoj posao neobično dobro.

  • Hvala Bogu da su „Rezervati prirode“ dobili neki ozbiljan posao. Celokupan njihov dosadašnji rad se odvijao na održavanju tri ostrvceta za patke u jezeru kod suda. Neka im oni jednom zasluže svoje plate.