Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Zrenjaninac Nemanja Rudan svoju budućnost vezuje za poljoprivredu

nemanja rudan

Nemanja Rudan iz Zrenjanina ima 24 godine i apsolvent je na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Još samo nekoliko ispita deli ga od zvanja diplomiranog ekonomiste.

 

Ali, i kad dobije diplomu, Nemanja će znanje stečeno na fakultetu primeniti na ono čime se bavi već nekoliko godina. A to je rad na poljoprivrednom gazdinstvu.

 

– Baba i deda u Jankovom Mostu imaju poljoprivredno gazdinstvo i već nekoliko godina, uz njihovu pomoć i podršku, bavim se povrtarstvom i voćarstvom. Što se tiče povrtarstva, najviše se bavim proizvodnjom belog luka. Kad je reč o voćarstvu, imamo voćnjak sa oko 1.000 stabala kruške viljamovke – priča Nemanja Rudan za portal zrenjaninski.com i dodaje da mu u poslu, osim babe i dede, mnogo pomaže i rođeni brat Milan.

 

PROČITAJTE JOŠ: Da li će mirođija uskoro postati vojvođanski šafran?

 

Nemanja je, kako kaže, još dok je bio đak srednje ekonomske škole, shvatio da uz pomoć matematike, odnosno ekonomije, može da unapredi rad na porodičnom gazdinstvu.

 

– Poljoprivreda ima mnogo potencijala, a ja verujem u mala porodična gazdinstva, od kojih se, uz pametno ulaganje i ekonomisanje, može lepo živeti, kao što je to slučaj u celom svetu. Odlučio sam se za beli luk, jer za njim postoji potražnja, a tražnja postoji i za kruškama. Kulture navodnjavamo, jer bez toga roda nema. Ima još prostora za unapređenje proizvodnje – ističe Nemanja.

 

poljoprivredno gazdinstvo

 

Nemanja planira proširenje gazdinstva

 

Svoje proizvode Nemanja uglavnom plasira veleprodajama i već ima razvijenu mrežu otkupljivača u Zrenjaninu, Beogradu i Novom Sadu. Ipak, jedva čeka da se usvoje izmene zakona koji reguliše prodaju na kućnom pragu.

 

– Sadašnji zakon ima dosta ograničenja koja bi izmenama trebalo da se uklone i da proizvođačima olakšaju prodaju na kućnom pragu, ne samo sirovine, nego i poluproizvoda, kao što je, na primer, beli luk u prahu – objašnjava naš sagovornik.

 

Kada se to dogodi, on planira proširenje gazdinstva, a razmišlja samo o povrtarstvu i voćarstvu jer, kaže, klasično ratarstvo rezervisano je za velike sisteme.

 

Diploma ekonomiste mnogo će mu pomoći da posao zaokruži.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Siguran sam da je danas lakše nešto proizvesti nego prodati. Tu će mi znanje iz ekonomije mnogo pomoći, ali svoju budućnost vezujem za poljoprivredu – zaključuje Nemanja Rudan, ekonomista i poljoprivredni proizvođač iz Zrenjanina.

 

poljoprivredno gazdinstvo

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz