Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Žetva suncokreta u srednjem Banatu nakratko prekinuta zbog kiše

žetva suncokreta

Žetva suncokreta u srednjem Banatu nakratko je prekinuta zbog kiše a, prema rečima poljoprivrednika, prinosi su veoma različiti, u zavisnosti od vremenskih prilika. U delovima atara gde je bilo kiše, prinosi su solidni. Tamo gde je bilo grada i gde kiše nije bilo u vreme kada je bilo potrebno, prinosi su katastrofalni.

 

PROČITAJTE JOŠ: Na zrenjaninske pijace stigao ovogodišnji domaći pasulj

 

– U Hetinu je prinos suncokreta solidan i kreće se od dve tone po hektaru, mada ima parcela gde je on i tri tone, što je bolje nego u većem delu Banata i Vojvodine. Razlog je sigurno u više padavina koje je Hetin proletos dobio u odnosu na druge. Međutim, mislim da je razlog i to što je Hetin već godinama zbog svoje mikroklime „crna tačka“ po pitanju deficita padavina. Godinama unazad imali smo manje kiše nego okolna sela, borimo se da iskoristimo svaku kap vlage, pa smo već izverzirani na sušne uslove. Takvim uslovima morali smo da prilagodimo način rada i razmišljanja, kao i rokove za obavljanje agrotehnike. To se u ovoj katastrofalnoj godini pokazalo kao svojevrsna komparativna prednost – kaže za portal zrenjaninski.com Goran Kovačević, poljoprivrednik iz Hetina.

 

suncokret

 

U ataru Zrenjanina prinosi suncokreta kreću se oko 1,75 tona po hektaru. Ima njiva na kojima je prinos i duplo manji.

 

– U proseku je prinos oko 1,75 tona po hektaru. Međutim, na njivama kod Mihajlova, gde je tukao grad, prinos je i duplo manji. Ni kvalitet nije zadovoljavajući, tako da je ova godina za one koji su sejali suncokret jako loša – kaže Milan Stajić, poljoprivrednik iz Zrenjanina.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

Suncokret je loše rodio i u atarima Melenaca, Kleka i Lazareva.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz