Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Velike korporacije čine položaj malih i srednjih poljoprivrednika sve težim

položaj malih i srednjih poljoprivrednika
Foto: Pixabay

Zrenjaninski socijalni forum organizuje sastanak građana, a tema je položaj malih i srednjih poljoprivrednika. Sastanak će biti održan u petak, 6. decembra, u „Klubu Dositej“ na Lesnini. Početak je u 19 sati.

 

Uvodno izlaganje održaće ratar iz Zrenjanina Slavko Vukov.

 

Skup čija je tema položaj malih i srednjih poljoprivrednika se organizuje u okviru projekta “Građanski aktivizam u Zrenjaninu”, koji je podržala Fondacija za otvoreno društvo.

 

“U poslednjih dvadeset godina došlo je do velike koncentracije vlasništva nad poljoprivrednim zemljištem i monopolizacije poljoprivredne proizvodnje. Država ovu oblast uređuje u saglanosti sa interesima velikih privatnih agrokorporacija, a položaj domaćih malih i srednjih proizvođača sve je teži. Strane kompanije povećavaju svoje prisustvo u poljoprivrednoj proizvodnji u Srbiji. Kapitaliste interesuje samo profit. Nisu zainteresovani za negativne ekološke efekte koje proizvodi masovna upotreba hemijskih sredstava”, upozoravaju organizatori sastanka.

 

Pročitajte još: Zemljoradnička zadruga „Veljko Lukić Kurjak“ dobila 15 miliona dinara

 

Zrenjaninski socijalni forum navodi da je zbog ovakve državne strategije Srbija izgubila suverenitet u proizvodnji hrane.

 

“Na tržištu opstaju samo najveće kompanije, a domaći proizvođači suočavaju se sa nelojalnom konkurencijom farmera iz Evropske unije koji dobijaju ogromne subvencije od EU, a naše tržište otvoreno je za njihove proizvode”, navode u Zrenjaninskom socijalnom forumu i dodaju da više godina postoje zloupotrebe u izdavanju poljoprivrednog zemljišta koje je u vlasništvu države.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM