Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Vajar Mileta Benić predavao je likovno vaspitanje u školi, sada uzgaja ovce

mileta benić

Mileta Benić iz sela Konak, u opštini Sečanj, po profesiji je vajar. Predavao je likovno vaspitanje u školi u Konaku, a od kada je u penziji uzgaja ovce.

 

– Ja sam vam viskokvalifikovani bojtar – kaže uz osmeh Mileta, koji i ove majske dane provodi sa svojim ovcama rase Bergamo na paši.

 

A ovčarstvom je Mileta počeo da se bavi slučajno.

 

– Tast je imao četiri ovce koje su bile kod čobana u Boki. Kada je 2006. tast, na žalost, preminuo, zvala me je tašta i kaže – idi u po ovce. Pa šta da radim sa njima, pitam, a tašta kaže – šta hoćeš, prodaj. Žena i ja smo odlučili da ih ostavimo preko zime, pa prodamo na proleće, ali smo ih toliko zavoleli, a i one su počele da se jagnje, da nam je bilo žao. I tako od te četiri, stigli smo do stada od preko 200 ovaca, šilježanki, jagnjadi. Prošli smo kroz proces matičenja, nije bilo lako, kupovali smo priključne mašine, uzimali zemlju u zakup i to sve je trajalo, eto, više od deset godina. Danas smo zadovoljni, pre dve godine smo uspeli da ostvarimo i subvencije. Najisplativije u ovom poslu je prodaja jaganjaca – kaže Mileta Benić za portal zrenjaninski.com.

 

Od ovaca može pristojno da se živi

 

Od prošle godine, Mileti se u poslu priključio i sin.

 

– Od ovaca može pristojno da se živi. Puno se radi, ima dosta i troškova, ali trudimo se da neke stvari odradimo i sami, a ono što mora da se plati to platimo. Za prehranu u toku zime potrebno nam je 5.000 bala sena i deteline. Ljude koji tovare plaćamo od 13 do 15 dinara po stogu, plus hrana, piće i ostalo. Šišanje ovaca je posebna priča. Po ovci, to košta između 150 i 200 dinara. Sada je sin kupio električne makaze, profesionalne, pa ćemo probati sami –  priča Mileta.

 

Pročitajte još: Ugledni ovčari pokazali najbolje primerke iz svojih stada (Foto)

 

Benićevi ne muzu ovce, jer kažu, tada se češće jagnje. Njihove imaju i tri jagnjenja u dve godine. Vunu prodaju nakupcima.

 

– Tu sam malo kivan na državu. Dozvoljava da vunu otkupljuju nakupci koji onda i diktiraju cenu. Prošle i pretprošle godine je cena bila katastrofa. Ove će izgleda biti malo bolja – kaže Mileta.

 

Počelo je slučajno, a završilo se velikom ljubavlju i posvećenošću.

 

– Ne da se ne kajem, nego mi je ovčarstvo donelo novu dimenziju u životu – završava Mileta Benić, vajar, penzioner i ovčar iz Konaka.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM