Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Uzgoj kupusa je gotovo presahnuo a ključni razlog je tržište!

uzgoj kupusa
Foto: Pixabay

Taraš je nekada bio na glasu kao selo proizvođača kvalitetnog krompira i kupusa, ali je poslednjih godina uzgoj kupusa gotovo presahnuo. A ključni razlog je tržište.

 

– Nema tržišta za kupus i mnogi su odustali od proizvodnje. Eto, i ja već treću godinu zaredom kupujem kupus za kiseljenje, što možda zvuči neverovatno, ali je istinito – priča za portal zrenjaninski.com Ratinko Vučetić, uzorni i nadaleko poznati poljoprivredni proizvođač iz Taraša.

 

On kaže da je tržište ključni razlog što su mnogi njegovi suseljani odustali od gajenja kupusa.

 

– Nemaš kome da prodaš, tržište je preplavljeno kupusom sa strane, a niko neće da pravi gubitke – napominje Vučetić.

 

Pročitajte još: Poskupljenje voća podiglo cene proizvoda poljoprivrede i ribarstva

 

Mala potražnja ograničava uzgoj kupusa

 

Njegovu priču potvrđuje i Gordana Šokšić, čije gazdinstvo u Tarašu već više od decenije proizvodi organsku hranu, uglavnom krompir, cveklu, tikvice, blitvu, beli luk… Kupus je zastupljen sa svega tri, četiri procenta. I to isključivo zbog plodoreda, a ne zbog isplative proizvodnje.

 

– Prošlogodišnji rod bio je odličnog kvaliteta, glavice krupne i zdrave, ali mala tražnja nam ograničava proizvodnju kupusa, mada je ova zemlja veoma pogodna za tu kulturu – napominje Gordana Šokšić.

 

Najveći deo obradive zemlje kojom Tarašani raspolažu je, inače, sa druge strane Tise. Zbog toga ovi vredni ratari i povrtari moraju veoma da vode računa o isplativosti kultura koje gaje, jer su im troškovi obrade i transporta uvećani. Zbog toga kupus više nije jedan od ključnih brendova Taraša.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM