Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Uspešna akcija poljočuvara: Skinuti usevi sa uzurpiranih njiva u Kleku

poljočuvarska služba grada zrenjanina obrala kukuruz sa uzurpiranog zemljišta

Poljočuvarska služba Grada Zrenjanina izvela je još jednu uspešnu akciju, pošto je sinoć u Kleku završena kampanja skidanja useva sa uzurpiranog državnog zemljišta.

 

– U noći između nedelje i ponedeljka obran je i poslednji klip kukuruza sa 90 hektara državne zemlje koja je bila uzurpirana. Takođe je pokošeno i deset hektara pod suncokretom. Rod je bio enormno dobar i po nekoj proceni samo sa parcela u Kleku državna kasa prihodovaće desetak miliona dinara. Poljočuvarska služba Grada Zrenjanina, inače, ove godine izuzetno je uspešna u otkrivanju uzurpiranog državnog zemljišta, a potom i u obezbeđivanju useva – kaže za portal zrenjaninski.com njen koordinator Branislav Lazić.

 

PROČITAJTE JOŠ: Vađenje šećerne repe počelo ranije nego što je uobičajeno

 

On napominje da je otkriveno 500 hektara državne zemlje koju su uzurpirali pojedinci. Odmah je reagovano na taj način što je slučaj prijavljen nadležnima, a poljočuvari su njive obezbeđivali danonoćno, sve do momenta berbe. Posao je gotovo završen, a ostalo je još četrdeset hektara pod kukuruzom u Knićaninu.

 

Poljočuvarska služba Grada Zrenjanina ima veliku podršku poljoprivrednika

 

– Imamo veliku podršku poljoprivrednika. Oni nam prijavljuju brojne slučajeve zloupotreba, pa tako ima naznaka da uzurpirane zemlje ima još, i to u zrenjaninskom ataru, ali i u Kleku, Lazarevu i nekim drugim mestima. Našu akciju podržali su i Ministarstvo poljoprivrede i Kabinet predsednika Srbije. Ali, ima i mnogo opstrukcije, i sve govori da je bilo mnogo zloupotreba. Zbog toga ćemo tražiti da državni organi rasvetle ove slučajeve do kraja, jer je u pitanju velika materijalna šteta – napominje Lazić.

 

Posebno ističe da su poljočuvari i on izloženi ozbiljnim pretnjama i da su o svemu obavešteni nadležni organi.

 

– Svih 36 poljočuvara podnelo je ogroman teret, naročito oni koji su više od dva meseca bili angažovani na obezbeđenju useva. Nekima je prećeno, a ja dobijam anonimne pretnje putem mobilnog telefona. To nas neće sprečiti da savesno obavljamo svoj posao – zaključuje Branislav Lazić.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM