Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Udruženje proizvođača voća i voćnih rakija okupilo više od sto članova

udruženje proizvođača voća i voćnih rakija
Aleksandar Tucić

Pre godinu dana u Žitištu je osnovano Udruženje proizvođača voća i voćnih rakija. Udruženje je za samo godinu dana okupilo više od 100 članova iz cele Srbije.

 

– Udružili smo se jer ako to ne učinimo, nama, malim proizvođačima rakije, preti opasnost da nestanemo. Naime, važeći zakoni ne dozvoljavaju registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima prodaju alkoholnih pića sa kućnog praga, što smatramo nepravdom. Zajedničkim nastupom i učešćem u javnim raspravama nadamo se da ćemo se izboriti za naš status. Takođe, zajedničkim snagama nastupamo na domaćim i međunarodnim festivalima, a troškove ćemo plaćati iz članarine – kaže za portal zrenjaninski.com Aleksandar Tucić, predsednik udruženja.

 

PROČITAJTE JOŠ: Pčelarska farma “Mimi i Ivana” pravi zanimljive proizvode od meda (Foto)

 

Korona je omela članove udruženja da prošle godine organizuju dva ozbiljna predavanja eminentnih stručnjaka, ali se nadaju da će ove godine uspeti da održe bar jedno.

 

rakija
Foto: Turistička organizacija Grada Zrenjanina

 

„Zlatni čokanj“ za krušku iz Žitišta

 

Na teritoriji srednjeg Banata, inače, najzastupljenije su voćne rakije. Najviše se proizvode rakije od kajsije, kruške i dunje, šljive, a onda i od grožđa.

 

– Mi u našem domaćinstvu pravimo i rakiju od trešnje, višnje i breskve. Posebno smo ponosni na dudovaču. To je, dok dudovi nisu posečeni, bila najzastupljenija rakija na ovim prostorima. U Žitištu ima još nekoliko stabala duda i otac i ja svake godine pravimo i rakiju od duda – ističe Aleksandar Tucić i dodaje da u svom proizvodnom programu ima i likere od višnje, oraha, meda i jagode.

 

Udruženje proizvođača voća i voćnih rakija se nada da će korona dozvoliti da ove godine, u julu,  organizuje 4. Festival rakije. Do tada, članovi sa svojim rakijama učestvuju na mnogobrojnim festivalima u zemlji i regionu.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Pre nekoliko dana dobio sam na festivalu u Zenici „Zlatni čokanj“ za svoju krušku. Za krušku sam dobio specijalnu nagradu i u Staroj Moravici. A za dunju sam nagrađen prošle godine u Segedinu. Nagrade osvajaju i drugi članovi udrženja, jer se na ovim prostorima stvarno proizvodi kvalitetna rakija – ističe Aleksandar Tucić.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz