Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Sve količine kupusa koje proizvede, mladi Žitištanin Miško Koso i proda

miško koso proizvodi kupus

U svom porodičnom gazdinstvu, mladi Žitištanin Miško Koso sa suprugom i roditeljima bavi se ratarstvom i povrtarstvom. Pšenica je posejana, beli luk posađen i sada je na red došao kupus.

 

– Počeli smo da sečemo jesenji kupus koji smo posadili na nešto manje od hektara. Uglavnom je u pitanju nova sorta „kompas“, a nešto manje imamo futoškog. Sadimo ovaj novi hibrid, jer se pokazao kao bolji za kiseljenje, pa futoški polako gubi primat na njivama – kaže Miško Koso za portal zrenjaninski.com.

 

Iako je ove godine suša pogodila proizvodnju kupusa na otvorenom, pa je rod umanjen, cena je, kaže naš sagovornik, odlična, te će se posao isplatiti.

 

PROČITAJTE JOŠ: Proizvođač rena iz Aradca Đuro Viljačik proda sve što iznese na tezgu

 

– Morao sam da navodnjavam. Ukrali su mi i pumpu za zalivni sistem, ali cena od 50 dinara na veliko, a na malo će možda biti i veća, na kraju će isplatiti uloženo. Ove godine ćemo samo 30 odsto ukiseliti za prodaju, jer je velika potražnja za svežim kupusom i ne želim da izneverim mušterije – objašnjava Koso i dodaje da je dobra cena i kiselog, koji je stigao do 150 dinara za kilogram.

 

Porodica Koso seče kupus dva – tri puta nedeljno, onoliko koliko ima potrebe.

 

– Želimo da ga isporučimo svežeg i sečemo onoliko koliko imamo naručeno. Uspevamo bez tuđe pomoći. Tu su supruga, roditelji, sestra, deca su još mala, ali uskoro će se i ona uključiti u porodični posao – kroz osmeh priča Miško Koso.

 

U okolini sve manje proizvođača kupusa

 

Koso je imao i prolećni kupus, pa je ukupno ove godine na svom gazdinstvu proizveo oko 50 tona.

 

 

– Iz godine u godinu je u okolini sve manje proizvođača kupusa. Ostalo je tek nekoliko njih. Kupus je zahtevna biljka, traži puno rada, pa u toku leta nema letovanja, ima samo njiva. I onda kad dospe, prodaje se budzašto. Zato su mnogi odustali. Potražnja i ponuda doveli su do ove cene. Verujem da je mnogima skupo. Do pre dve – tri godine, sto kilograma, koliko prosečno jedna porodica ukiseli, koštalo je 2.000 dinara, a ove će koštati 6.000 dinara. Siguran sam da ću ga saditi i sledeće godine, sad je samo dilema da li ću povećavati površine pod kupusom – navodi Koso.

 

Sve što je proizveo ove godine on će i prodati. Najviše Žitištanima i meštanima susednih sela. Jednu količinu i na veliko jer, kako kaže, nakupci samo kruže.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Kad postoji računica, ništa nije teško. Seći ćemo ga svakog dana osim nedeljom. Nedelja je moj dan za lov – kaže nam za kraj ovaj mladi vredni žitištanski poljoprivrednik.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM