Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Stočari zabrinuti: Broj goveda u našoj zemlji na istorijskom minimumu

agroprofit

Nevladina organizacija za podsticanje poljoprivredne proizvodnje „Agroprofit“ iz Novog Sada najavila je da će u petak, 24. februara, s početkom u 10 časova, u zgradi Mesne zajednice Mužlja, u Zrenjaninu, biti održan prošireni sastanak Upravnog odbora udruženja i proizvodne grupe odgajivača tovnih rasa.

 

Programom je, na samom početku skupa, predviđena pozdravna reč domaćina. Adam Bugar i Dragan Bagić će tom prilikom predstaviti stanje tovnih rasa u srednjem Banatu. Između ostalog, biće reči i o tovnom govedarstvu u Srbiji i kako dalje, odnosno o rentabilnosti farmi i merama podsticaja, tržištu priplodnog materijala i utovljene junadi, statusu pašnjaka, veterinarskoj zaštiti…

 

PROČITAJTE JOŠ: Prodaje se voćnjak u Aradcu, u njemu se nalaze lešnici i orasi

 

– Govedarstvo u našoj zemlji je na istorijskom minimumu, naspram broja goveda skoro svih kategorija. Jedini napredak imamo u povećanju broja kvalitetnih priplodnih tovnih rasa, što je počelo 2009. godine. Muzne rase krava i kombinovana rasa simentalca beleže smanjenje broja grla na manje od 400.000. Postoje sumnje da je taj broj i mnogo manji. Naime, evidentirano je na kraju minule godine svega 87.000 teladi starosti od jedan do šest meseci i 26.000 teladi od šest meseci do godinu dana. Broj kvalitetnih priplodnih krava i junica tovnih rasa je u stalnom porastu i iznosi oko 15.000 – kaže predsednik udruženja „Agroprofit“ Čedomir Keco.

 

Odgajivačima goveda nisu isplaćeni očekivani podsticaji

 

On napominje da odgajivačima goveda nisu isplaćeni očekivani podsticaji za prošlu godinu, što je glavna tema među stočarima. Dodao je i da je posle niza razgovora među farmerima Upravni odbor „Agroprofita“ uputio konkretne predloge Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Odboru za poljoprivredu Narodne skupštine Republike Srbije.

 

– Predložili smo ministarstvu da razmotri naše predloge, kako bismo nastavili napredak u tovnom govedarstvu. Kao neophodno smatramo isplatu podsticaja i sredstava za nabavku kvalitetnih priplodnih grla i premija za tov za prošlu godinu. U našoj proizvodnoj grupi više od polovine odgajivača nije dobilo novac ni po jednom osnovu. Poseban finansijski i statusni problem je kašnjenje isplate za krave i nabavku priplodnih grla – ističe Keco.

 

stočarstvo

 

„Agroprofit“ predlaže: Sprečiti uvoz teladi za tov bez primene karantina

 

Prema njegovim rečima, povećanje podsticaja za krave dojilje sa 40.000 na 50.000 dinara u ovoj godini stabilizovalo bi ovaj sektor. Tome bi doprinelo i utvrđivanje iznosa od deset miliona dinara po gazdinstvu za nabavku kvalitetnih grla, sa 50 odsto učešća gazdinstva. „Agroprofit“ ujedno podržava predlog da se za kvalitetne mlečne krave izdvoji 40.000 dinara po grlu što bi, uz premije za mleko od 15 dinara po litri, ekonomski učvrstilo stanje u mlečnom govedarstvu.

 

– Za dalji napredak kvalitetnog tovnog govedarstva neophodna je i hitna intervencija Ministarstva poljoprivrede da se pašnjaci vrate stočarima uz upravljanje od strane države. Uprava za zemljište je bespravno dodelila pašnjake za oranice i dugoročan zakup, polazeći od tvrdnje da je to „poljoprivredno zemljište“, a ne od interesa za stočare. Tako se pašnjaci preoravaju na severu Banata i u južnom Banatu – naglašava Čedomir Keco.

 

PROČITAJTE JOŠ: Vinarijada u Aradcu: Uživali u plodovima prošlogodišnjeg rada

 

Potrebno je, dodaje on, i da se spreči i sankcioniše uvoz teladi za tov bez primene karantina. To je u prošlosti nanelo ogromne štete farmerima, a omogućilo veliku korist uvoznicima.

 

– Zamolili smo ministarstvo da razmotri ove naše predloge mera. Ako se ne zaustavi ovakva situacija, i dalje ćemo ići u lošem pravcu. Stočarstvo će u tom slučaju u ukupnom proizvodu poljoprivrede pasti na svega 20 odsto – upozorio je Keco.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz