Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Stariji pčelari bez pomoći mlađih teško stižu do pčelinjaka

pčelari - anica batinić
Anica Batinić

Vanredno stanje i ograničavanje kretanja pčelarima za sada ne stvara probleme, osim starijima od 65, odnosno 70 godina, čiji pčelinjaci su podalje od mesta stanovanja. Bolje organizovani pčelari, gde su u rad uključeni i mladi, praktično nemaju problema sa odlaskom do pčelinjaka.

 

Tako je u poljoprivrednom gazdinstvu „Batinić“ u Lazarevu, koje se isključivo bavi pčelarstvom.

 

– U posao su uključeni i moji sinovi Darko i Dejan i suprug Milorad. Pčelinjaci su nam na Carskoj bari i na Tisi i imali bismo problem da se krećemo do njih da nemamo dozvolu. A dozvola se može pribaviti preko Ministarstva poljoprivrede i to putem interneta. Procedura nije komplikovana – kaže za portal zrenjaninski.com Anica Batinić, koja je i predsednica Udruženja pčelara „Cvet Banata“ u Lazarevu.

 

Pročitajte još: Čuvari goveda zarađuju i do 70.000 dinara, ali malo ko hoće ovo da radi

 

Ovo gazdinstvo ima u posedu oko 300 košnica, a sada je aktuelan obilazak pčelinjaka i praćenje stanja.

 

– Pčele su lepo počele da rade, a onda ih je prekinulo zahlađenje. Vreme nam ne ide na ruku, ali tu ne možemo ništa – veli Anica.

 

Pčelari veruju u podršku nadležnih

 

Batinići će košnice nositi na repicu, kada krene sezona. Planiraju da to bude na lokaciji u Beloj Crkvi.

 

– Imamo deo proizvodnje koja je u konverziji u organsku i zbog toga nam je bitno da imamo pristup odgovarajućoj paši. Verujem da ćemo i mi i ostali pčelari imati podršku nadležnih u nastojanju da proizvodnja ne trpi – napominje Anica.

 

Ona kaže da su stariji pčelari, kojima je zabranjeno kretanje, sada u problemu, i da je pokušano da se nađe rešenje. Za sada stariji mogu da računaju samo na ispomoć mlađih kolega.

 

– Kada krene sezona punom parom ovo će biti problem, ako se ne pronađe neko rešenje – zaključuje Anica Batinić.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM