Poljoprivreda YTOP

SREBRNA MEDALJA ELEMIRSKOM INOVATORU

Živica Jankov
Živica Jankov

ELEMIR – Tesla fest, trideseti međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva u Novom Sadu, završen je u subotu, 15. oktobra, dodelom nagrada najoriginalnijim inovatorima.

Svoje pronalaske, pored učesnika iz Srbije, predstavili su inovatori iz raznih zemalja: Rusije, Slovenije, Kine, Češke, Republike Srpske, Bugarske…

Projekat „Računarski elektrotraktorski sistem“ je nagrađen srebrenom medaljom. Autor ove inovacije je Živica Jankov iz Elemira.

Ova inovacija je namenjena poljoprivredi, ratarstvu, preciznije obradi velikih katastarskih parcela, i doprinosi jeftinijoj i ekološki orijentisanoj obradi zemljišta. U okviru Tesla festa je predstavljena maketom.

Računarski elektrotraktorski sistem (trolejtraktori) podrazumeva više komponenti: traktor sa elektromotorom, kontaktnu mrežu i daljinsko upravljanje. Njegova uloga je da u ratarstvu pojeftini troškove obrade zemljišta.

Inovacija je zasnovana na traktorskom elektromotoru koji umesto dizela koristi elelektričnu energiju iz kontaktne mreže, kao trolejbusi.

Elelektrična energija je jeftinija od dizel goriva, a kad bi se dobijala iz obnovljivih izvora bila bi višestruko jeftinija. Ovakav način obrade zemljišta rešava i problem zagađenosti izduvnim gasovima i mazivima jer ovi trolejtraktori nemaju kao nuspojavu izduvne gasove i još su bešumni. Očuvanje prirode je veliki plus. Uz to su još i na daljinsko upravljanje. Ovakav način obrade zemljišta bi pojeftinio hranu koja se dobija sa njiva.

U sve vrste postojećih traktora se može ugraditi elektromotor. Za njive gde postoje kišna krila, pola posla je urađeno. Traktori bi mogli koristili energiju i iz obnovljivih izvora (vetar, biomasa, solarna energija).

Invencija je zaštićena u Zavodu za intelektualnu svojinu RS.

Zrenjanin, kao centar Srednjobanatskog okruga, svojim prirodnim okruženjem je predodređen da mu glavna grana privrede bude poljoprivreda. Da li će Srednjobanatski okrug prepoznati i podržati svoje ljude koji su usmereni ka budućnosti? Da li će prepoznati da je poljoprivreda primarna u ovom okrugu?

Inovator, zajedno sa koleginicom mr Dejanom Pataki, učestvuje u okviru raznih manifestacija, sajmova i prezentacija ove inovacije.

Ukoliko ovakav način obrade zemljišta zaživi, bio bi u upotrebi mnogo decenija, sve dok se ne nađe nova i jeftinija invencija, a uz to i da je ekološki podobna.

Dejana Pataki

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz