Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Skoro trećina stanovništva u selu ekonomski vezana za „Mrkšićeve salaše“

mrkšićevi salaši
Foto: Vlada Srbije

Ministar Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj, posetio je Zemljoradničku zadrugu „Mrkšićevi salaši “ u Srpskom Itebeju.

 

ZZ „Mrkšićevi salaši“ osnovana je 1992. godine i danas ima 21 člana, 307 kooperanata i čak 314 zaposlenih. Kako Srpski Itebej danas ima 1900 stanovnika, skoro trećina stanovništva je na neki način ekonomski vezana za zadrugu. Ako se tom broju dodaju i članovi njihovih porodica, jasno je da mesto opstaje zahvaljujući zadruzi.

 

– Ovakve zadruge vraćaju veru u opstanak sela. Ovo je primer da jedno selo zahvaljujući zadruzi opstaje i ima budućnost. Iza nas je, za nekoliko godina, preko šest stotina novoosnovanih zadruga i 1,7 miliona dinara uloženog novca. Želimo da imamo zadrugu u svakom većem selu Srbije – poručio je Krkobabić.

 

mrkšićevi salaši
Foto: Vlada Srbije

 

Zemljoradnička zadruga „Mrkšićevi salaši“ u svom vlasništvu ima 170 hektara obradive zemlje, a sami zadrugari obrađuju 700 hektara ratarskih kultura. Zadruga poseduje 16 maloprodajnih objekata i ogranke i u procesu su izgradnje novog pogona za preradu mesa. Preko zadruge se godišnje proizvede, preradi i proda 2,5 tone mesa.

 

Pročitajte još: Hektar poljoprivrednog zemljišta dostiže cenu i do 10.000 evra

 

– Da bi ostali na selu, mladima trebaju radna mesta, infrastrukturni uslovi i društveni život. Pokazujemo svojim primerom da uspešna zadruga treba da iskorači i širi svoje delatnosti. Mi u okviru zadruge imamo pekaru, klanicu, restoran, benzinsku pumpu… Naše selo koje se nalazi u siromašnoj opštini u rubnom delu zemlje, može se pohvaliti vrtićem i osnovnom školom punom đaka – kazao je Vojislav Mrkšić, direktor ZZ „Mrkšićevi salaši“.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • A druga strana medalje?
    Plata od 300 eura, samo dugorocno generalizuje siromstvo u Srpskom Itebeju.