Poljoprivreda

SAD JE I DEFINITIVNO: Prodaju se njive u Čenti, paori poručuju da mogu „da se slikaju“!

ČENTA – Agencija za privatizaciju oglasila je prodaju imovine Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) po početnoj ceni od skoro 150 miliona evra.

Čenta
Čenta

Prodaja će biti obavljena metodom prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem, a otvaranje ponuda je 2. marta.

Na prodaju je ponuđen deo stalne imovine i promenljiva imovina PKB-a. Od stalne imovine, između ostalog, prodaje se 17.677 hektara zemljišta u opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, građevinski objekti koji se koriste u poslovne svrhe, udeli PKB-a u pojedinim preduzećima – „Ekolab“, „PKB Agroekonomik“, Institut za naučnoistraživački rad i transfer tehnologije u poljoprivredi, Poljoprivredna avijacija PKB, Veterinarska stanica PKB, dok promenljiva imovina obuhvata celokupno stado, zalihe i zasađene useve na zemljištu.

Na prodaju je tako oglašeno i 1.500 hektara najbolje zemlje u Čenti oko koje se spor između PKB-a i Čenćana vodio godinama. Sud je krajem oktobra prošle godine presudio u korist PKB-a, a samo dva meseca kasnije i ovi hektari oglašeni su za prodaju.

– Šta da kažem – neraspoloženo za portal „Zrenjaninski“ vest o prodaji komentariše Radica Nikolić, ugledni čenćanski poljoprivrednik, koji je bio jedan od najaktivnijih u dokazivanju da zemlja u ataru Čente nikako ne sme pripasti PKB-u. – Mi, paori, možemo samo da se slikamo, i sa ovakvom odlukom, i sa novim zakonom, i sa opštom politikom prema poljoprivredi.

Inače, na ovoj zemlji, čenćanski poljoprivrednici su posejali pšenicu, a radnici PKB-a su je u novembru, nakon sudske odluke, preorali. Ko će je, na kraju žnjeti, znaće se u martu. Ono što se sada zna jeste da Čenta nakon ovakve odluke nema više državne zemlje.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.