Poljoprivreda

Prvo stono grožđe iz banatskih vinograda pojavljuje se na pijacama

grožđe vinogradi
Foto: Pixabay

Prvo stono grožđe iz banatskih vinograda stidljivo se pojavljuje na pijacama.

 

Stidljivo, jer je vinova loza ovih sorti – „Demir kapija“, „Julski muskat“ i „Kardinal“, najviše stradala u martovskom mrazu.

 

– Stono grožđe će sigurno biti skuplje nego prethodnih godina, jer je ono stradalo od mraza, a ni ove kiše krajem juna i tokom čitavog jula mu ne idu na ruku – kaže za portal zrenjaninski.com Dragiša Gvožđan, melenački vinogradar i vinar. – Stono grožđe je, inače, deficitarno kod nas, pa čak i u svetu, a ova godina nije naklonjena proizvodnji, dodaje Gvožđan.

 

Što se tiče vinskih sorti grožđa, one su manje stradale od mraza.

 

– Mraz je na nekim lokacijama načinio veliku štetu, a kod nas u Melencima, na primer, nije uopšte. Leto nije dobro za vinogradare, odnosno za grožđe, jer zbog previše kiše vinograd se mora više prskati, a bilo je i više zelenih radova. Za sada, ipak, nije loše, a ako u avgustu bude više sunca i manje kiše, i kvalitet može da bude dobar. No, ako tako ne bude, onda će grožđe imati manje šećera a više kiseline. Sve sad zavisi od narednog meseca – objašnjava Gvožđan.

 

Što se tiče cene vinskog grožđa, ona se neće menjati u odnosu na ranije godine. Ne očekuje se ni da vino bude skuplje.

 

– Ne pada svuda kiša a postoje i velike zalihe vina, tako da ne očekujem da će ni grožđe za vino, a ni vino, biti skuplje – smatra Gvožđan.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz