Poljoprivreda

PROSEČAN UZORAK ZA KVALITETNO ĐUBRENJE PARCELA

Azot je hranljivi element koji dominantno utiče na visinu prinosa, te je vrlo važno pravilno odrediti količinu azotnih đubriva koja će se primeniti.

Poljoprivreda 5

Kvalitetno prihranjivanje pšenice i ostalih strnih žita moguće je ukoliko se uzorkuje i analizira zemljište na sadržaj mineralnog azota (N-min metoda). Rezultati analiza direktno zavise od uzorkovanja. Od magistra Ilije Bjelića iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin saznajemo na koji način pravilno uzeti uzorke za analizu.

Uzorkovanje treba obaviti 7 – 10 dana pre prve prihrane ozimih useva ili pre setve jarih useva.

Najveća površina parcele sa koje se uzima jedan prosečan uzorak zavisi od toga koliko je parcela ujednačena po plodnosti, nadmorskoj visini, nagibu i boji. Na ujednačenoj parceli najveća površina iznosi 15 – 20 ha (26,1 – 34,8 kj), a na neujednačenoj parceli 5 – 10 ha (8,7 – 17,4 kj). Neujednačenu parcelu treba podeliti na dva ili više tipičnih delova pa na svakom od tih delova treba uzeti jedan prosečan uzorak. Tako se na parceli sa neujednačenom nadmorskom visinom jedan prosečan uzorak uzima iz depresije, a drugi prosečan uzorak sa uzvišenja.

Jedan prosečan uzorak treba da se sastoji od 15 do 25 pojedinačnih uzoraka, odnosno uboda sondom, koji su ravnomerno raspoređeni po čitavoj parceli. Pošto je ručno uzorkovanje zemljišta veoma naporan posao, može se uzeti i manji broj pojedinačnih uzoraka, ali on ne bi smeo da bude manji od pet.

Uzorci se uzimaju specijalnom sondom do propisane dubine, po slojevima od 30 centimetara. Kod jarog ječma i povrća uzorci se uzimaju sa dubine 0 – 30 cm i 30 – 60 cm. Kod ozimog ječma, ozime pšenice, uljane repice i soje uzorci se uzimaju sa dubine 0 – 30 cm, 30 – 60 cm i 60 – 90 cm. Kod kukuruza, šećerne repe i suncokreta uzorci se uzimaju sa dubine 0 – 30 cm, 30 – 60 cm, 60 – 90 cm i 90 – 120 cm.

Prosečan uzorak treba da ima masu oko 500 grama.

Od uzorkovanja do analize uzorke treba čuvati i transportovati na temperaturi do +4 stepena Celzijusova. Najbolje je analizu obaviti odmah posle uzorkovanja, podseća Bjelić, a najkasnije 7 dana nakon uzimanja uzoraka. Ako se uzorci drže na višoj temperaturi od navedene, analiza će pokazati veću količinu mineralnog azota od one koja se nalazila u zemljištu u trenutku uzorkovanja, pa će data preporuka za đubrenje biti pogrešna.

Izvor: poljosfera.rs

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz
FAM