Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Potpredsednik Pokrajinske vlade posetio zadrugu „Mrkšićevi salaši“

mrkšićevi salaši
Foto: Pokrajinska vlada

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević izjavio je, nakon obilaska Zemljoradničke zadruge „Mrkšićevi salaši“ u Srpskom Itebeju, da je Pokrajinska vlada prepoznala potrebu da tešnje sarađuje sa zemljoradničkim zadrugama i da im aktivno pomogne raznim vidovima subvencionisanja.

 

– Prioritet rada ove Pokrajinske vlade jeste razvoj agrara. Zadruge su karika koja je nezaobilazna ako hoćemo da imamo stabilnu i razvijenu poljoprivredu – naglasio je Milićević.

 

On je podsetio da su zemljoradničke zadruge decenijama bile zapostavljene i nedovoljno primećene u ovom sektoru, bez ikakvih ulaganja.

 

– Ova Pokrajinska vlada je otvorila nekoliko linija za subvencionisanje zadrugarstva. U toku je nova linija vredna 50 miliona dinara koja će preko konkursa Razvojne agencije Vojvodine biti plasirana u nabavku opreme za preciznu poljoprivrednu proizvodnju i prerađivačke kapacitete – kazao je Milićević.

 

On je dodao je po ovoj konkursnoj liniji predviđeno ulaganje samih zadruga od 150 miliona dinara. Takođe je rekao da će Pokrajinska vlada nastaviti intenzivnu saradnju sa Zemljoradničkim savezom Vojvodine i zadružnim sektorom

 

– U odnosu na prošlu godinu, broj registrovanih zadruga je veći za 50, i danas ih ima više od 530. To govori o potrebi udruživanja proizvođača. S jedne strane, to im omogućava manje troškove proizvodnje, a s druge ih čini konkurentnijim na tržištu i njihovo poslovanje izvesnijim – rekao je Milićević.

 

Potpredsednik Pokrajinske vlade je dodao da su zadruge veoma važne i za razvoj sela.

 

 

„Mrkšićevi salaši“ danas zapošljavaju više od 300 radnika

 

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević naglasio je da je resorni sekretarijat po prvi put 2017. godine jasno prepoznao zemljoradničke zadruge kao korisnike subvencija.

 

– Ostvarena je strateška saradnja i partnerstvo sa Zadružnim savezom Vojvodine i svim članicama. To je oblik organizovanja malih i srednjih proizvođača, koji može da doprinese njihovoj stabilnijoj poziciji na tržištu – kazao je Radojević.

 

On je naglasio da je do sada zajedno sa zemljoradničkim zadrugama investirano blizu 140 miliona dinara u zadruge širom Vojvodine.

 

Radojević je još istakao da je u toku novi ciklus reafirmacije zadružnog sektora. Kako je objasnio, Republička i Pokrajinska vlada realizuju konkretne mere subvencionisanja zadruga.

 

Predsednik Zadružnog saveza Vojvodine Radoslav Jovanov istakao je da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa Pokrajinskom vladom i resornim sekretarijatom.

 

Direktor Zemljoradničke zadruge „Mrkšićevi salaši“ Vojislav Mrkšić je rekao da je ova zadruga osnovana pre skoro tri decenije. Nastala je, kako je rekao, s ciljem da se nabavka repromaterijala i plasman ratarskih proizvoda za zadrugare i kooperante odvija pod konkurentskim uslovima i što uspešnije. Danas je u zadruzi zaposleno preko 300 radnika. Kooperantska proizvodnja i plasman ratarskih kultura ugovara se sa više od 250 poljoprivrednih gazdinstava.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.