Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Porodični posao: Mlevena paprika iz Mužlje je provereno dobrog kvaliteta

mlevena paprika

Mlevena paprika više je tradicija severnog Banata i severne Bačke, ali i u zrenjaninskom prigradskom naselju Mužlja postoji porodica koja se bavi ovom zahtevnom proizvodnjom.

 

– Proizvodnja paprike, koja se posle suši i melje, vrlo je zahtevna, jer u njoj ima mnogo ručnog rada. Zato su i one retke porodice koje su se bavile ovom proizvodnjom vremenom od nje odustale. Moja porodica je nastavila proizvodnju ove specijalne paprike, ali na samo pola lanca, tek da ne prekidamo tradiciju – kaže za portal zrenjaninski.com Rožika Sitaš.

 

A Rožika i njen suprug Tibor treća su generacija koja se bavi proizvodnjom paprike za mlevenje.

 

– Počeli su Tiborovi baba i deda, nastavili svekrva i svekar, a sada je ostalo na meni. Mada, mislim da ću ja biti poslednja koja će se baviti ovim poslom. Našim prethodnicima to je bio posao koji im je bio važan i od kog su živeli. Sadili su i po tri lanca paprike. Meni je to sada tek dodatni prihod, da imam za neki svoj trošak – ističe Rožika.

 

Može se naći na zrenjaninskoj pijaci

 

Paprika koja se melje je posebna sorta paprike. Rožika je uzgaja na pola lanca, a sušenje i mlevenje se odvija u većim pogonima u Horgošu.

 

– Oprema je skupa i ne isplati nam se ulaganje, jer se bavimo ratarstvom i proizvodnjom cveća. Mlevena paprika je, kao što sam rekla, tek tradicija i uspomena – navodi Rožika.

 

PROČITAJTE JOŠ: Zlatoje Čokić se kvalitetnim proizvodima bori protiv uvoznog povrća

 

Mlevenu papriku Rožika prodaje na velikoj zrenjaninskoj pijaci.

 

– Zrenjaninci vole domaću mlevenu papriku, jer je ona vrlo kvalitetna, ima intenzivnu crvenu boju i jako lep ukus. U zimskim mesecima kupuje se za kobasice, za dobre domaće paprikaše, riblje čorbe… Nema tu bog zna kakve zarade, ali neću odustati od proizvodnje. I već mi je žao što je posle mene verovatno moj sin neće nastaviti – napominje Rožika Sitaš.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM