Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Porodica Šetet iz Zrenjanina bavi se proizvodnjom prepeličijih jaja

porodica šetet se bavi proizvodnjom prepeličijih jaja

Porodica Šetet iz Zrenjanina, Janoš i njegova supruga Silvija, ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo koje se bavi proizvodnjom prepeličijih jaja i prepelica.

 

– Proizvodnjom prepeličijih jaja počeli smo da se bavimo uz redovan posao, kako bismo dopunili budžet i jeli zdravu namirnicu. Trenutno u kavezima imamo 100 prepelica, najviše koka i nešto petlića. Naše prepelice nam mesečno snesu oko 1.200 jaja. Jaja uglavnom prodajemo od kuće, i to u pakovanjima od po 30 komada, i nešto malo u dve prodavnice u Beogradu i Zrenjaninu. Jedno jaje, inače, košta 10 dinara, a pet prepeličijih jaja je veličine kao jedno kokošije – priča Janoš Šetet za portal zrenjaninski.com.

 

Matično jato je kupljeno u Srbiji, od Nikole Draganića, a Šetetovi imaju inkubator koji, kaže Janoš, radi non stop cele godine. Stalno zanavljaju proizvodnju.

 

– Prepelice imaju punu nosivost godinu dana, a najviše nose od marta do septembra. Kasnije ih prodajemo kao meso. Mi u kući puno trošimo prepeličije meso i svake nedelje kuvamo supu od prepelice. Deca obožavaju kuvana jaja. Prepeličija jaja mogu i da se prže, ali je najbolje da se uzimaju „živa“. Mi imamo registrovano gazdinstvo, jaja i ptice se redovno pregledaju i potpuno su bezbedna. Odlična su za podizanje imuniteta, povećanje apetita kod dece, ali i za regulisanje visokog pritiska, šećera… Jaja piju i sportisti, bolesnici posle teških operacija, rekonvalescenti – ističe Janoš.

 

Inače, prepelice su male ptice, imaju od 200 do 300 grama, žive u specijalnim kavezima, hrane se malo kupovnom hranom, a više suncokretom i pšenicom. A ponajviše zelenišem.

 

– Obožavaju zeleniš. Svakog dana prepelice dobiju užinu u vidu blitve, narendane šargarepe, salate, kupusa. Vrlo su lake za odgajanje, otporne… Treba im čist kavez, hrana i sveža voda i vratiće vam na najbolji način – ističe Janoš Šetet, koji je više nego zadovoljan nakon godinu dana bavljenja proizvodnjom prepeličijih jaja.

 

Podeli članak