Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Poreska uprava Srbije izdala važno obaveštenje za poljoprivrednike

poreska uprava uručuje rešenja za poljoprivrednike

Poreska uprava Republike Srbije je saopštila da je u toku uručenje rešenja za uplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje poljoprivrednika za 2021. godinu. Rešenja se odnose na osiguranike kojima se obaveza utvrđuje rešenjem poreskog organa.

 

Kako je navedeno u saopštenju, rešenje se smatra dostavljenim po isteku roka od 15 dana od dana predaje rešenja pošti. Na rešenju je naznačen datum predaje pošti.

 

PROČITAJTE JOŠ: Jan Ondrejov iz Aradca svake godine povećava površine pod makom

 

Mesečna osnovica doprinosa u iznosu od 28.402 dinara za obavezno socijalno osiguranje, kao i godišnja osnovica doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osiguranike poljoprivrednike u iznosu od 340.824 dinara, utvrđene su na osnovu Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i iznosa najniže mesečne osnovice doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osiguranike poljoprivrednike.

 

„Stopa doprinosa za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje propisana je zakonom i iznosi 25,5 odsto. Stopa doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje iznosi 10,3 odsto“, navodi Poreska uprava.

 

Važno je pridržavati se uputstava

 

Godišnji iznos doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 2021. godinu obveznik plaća u jednakim tromesečnim ratama u roku od 45 dana od dana početka tromesečja. Datumi su 15. februar, 15. maj, 15. avgust i 15. novembar. Iznos se uplaćuje na propisane račune koji su naznačeni u rešenju, sa pozivom na broj u čijoj je strukturi broj odobrenja za plaćanje.

 

Privremene tromesečne akontacije u 2022. godini, počev od prve koja dospeva 15. februara naredne godine, uplaćuju se sa pozivom na broj u čijoj je strukturi broj odobrenja za plaćanje, opredeljen za uplatu obaveza za 2022. godinu. On je prikazan u samom rešenju.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

„Potrebno je da poreski obveznici prilikom uplata poreskih obaveza za ovu, odnosno narednu godinu, postupaju u skladu sa navedenim upustvima kako bi uplate bile ispravno proknjižene“, navodi Poreska uprava Republike Srbije.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM