Poljoprivreda YTOP

PORANILA ŽETVA PASULJA, ROD KOD MNOGIH PODBACIO

pasulj

RAVNI TOPOLOVAC – Na više od polovine površina pod pasuljem u Ravnom Topolovcu žetva je već završena. Ostalo će biti ovršeno od nedelje. Rana žetva danak je ovogodišnjim ekstremnim vremenskim uslovima. Visoke temperature, suša, sve će sazreti pre vremena.

 

pasulj

 

– Ja sam dobar deo ovršio, a od nedelje ću ostatak – kaže za portal zrenjaninski.com Radivoj Žuža, ugledni pasuljar iz Ravnog Topolovca. – Rod je podbacio, ko nije navodnjavao, biće mu i prepolovljen. Mi smo navodnjavali, ali to su veliki troškovi i na kraju ne znaš da li ti se uopšte isplati.

 

Žuža je ove godine posejao 3 hektara pasulja, a u proseku će imati između 9 i 11 metara pasulja po hektaru. Cena na veliko još nije formirana, ali već se sada zna da će na malo pasulj biti skuplji nego prošlih godina.

 

Cena na malo će biti od 250 do 300 dinara za kilogram, što je povećanje za 30 odsto – kaže Žuža. – Naš pasulj je kvalitetan, mnogo bolji nego uvozni, pa ko hoće da jede kvalitet moraće da izdvoji nešto više novca.

 

Prema rečima Žuže, površine pod pasuljem u ovom banatskom selu ostale su iste kao i prethodnih godina, tako da Ravni Toplovac i dalje može da nosi titulu vojvođanskog sela pasuljara.

Podeli članak
sinovoz
FAM