Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Poljočuvarska služba otkrila 500 hektara uzurpiranog zemljišta

poljočuvarska služba zrenjanin

Poljočuvarska služba u Zrenjaninu je ovih dana otkrila 500 hektara uzurpiranog državnog zemljišta, a usev na tim njivama stavljen je pod nadzor ove službe do žetve ili berbe. Uzurpatori su na toj zemlji zasejali različite ratarske kulture.

 

– Postupak je jednostavan. Poljočuvari na terenu, u saradnji sa meštanima sela u okolini Zrenjanina, otkrivaju uzurpirano zemljište, koje je najčešće državna svojina. Slučaj se prijavljuje nadležnima u Gradskoj upravi i usev se obezbeđuje do momenta branja ili žetve, zavisno šta je u pitanju. Uslugu skidanja useva radi firma iz Mužlje, a rod završava u državnim objektima – objašnjava koordinator Poljočuvarske službe Zrenjanin Branislav Lazić.

 

Ovog momenta, po njegovim rečima, skidaju se usevi u ataru Knićanina, gde je uzurpator 380 hektara zasejao suncokretom, a sa 300 hektara državni organi već su prisvojili usev.

 

PROČITAJTE JOŠ: Stižu rešenja o utvrđivanju naknade za odvodnjavanje zemljišta u zakupu

 

– Tamo je uzurpirano i 80 hektara pod kukuruzom, što su zrenjaninski poljočuvari otkrili i alarmirali nadležne. U toku ove godine otkrivena je i parcela od 20 hektara pod detelinom, vrednosti oko 10.000 evra. Otkriven je i slučaj organizovane krađe bostana u čenćanskom ataru – nabraja Lazić.

 

U pitanju ogroman novac

 

Da je ogroman novac u pitanju, ukazuje činjenica da je 500 hektara površina koja je gotovo jednaka ataru manjeg banatskog sela.

 

– Pored države, najviše su oštećeni vredni poljoprivrednici sa sela, koji pošteno učestvuju na licitacijama i pošteno plaćaju zakup. Plaćaju angažovane ljude i prateće troškove. A uzurpatori sve to izbegavaju, i to je direktan udar na državu – ističe Lazić.

 

On napominje da njegova služba broji 33 pripadnika, koji pokrivaju atare Zrenjanina i 22 naselja.

 

– Oni zaslužuju bolju opremljenost i obavezno službena obeležja – ističe koordinator ove službe.

 

Lazić napominje da on lično i pripadnici službe trpe svakodnevne pretnje, anonimne putem telefona, ali i direktne. I pored svih teškoća, oni su ove godine sprečili i veliki broj namernih paljevina, pa je njihov broj daleko manji nego ranijih sezona.

 

Lazić je najavio da će njegova služba u narednom periodu otkriti još površina poljoprivrednog zemljišta koje je uzurpirano i gde će usev završiti u državnim ambarima.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM