Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Paradajz se poslednjih dana može pazariti po nižoj ceni

paradajz
Foto: Pixabay

Konačno je poslednjih dana paradajz mogao da se kupi po ceni nižoj od 100 dinara. Trend pada cene, koja je u jednom momentu bila i 150, pa i 200 dinara za kilogram, nastaviće se do kraja meseca. A onda, po svemu sudeći, sledi ponovno poskupljenje.

 

– Paradajz danas može da se kupi za 60 – 70 dinara – kaže za portal zrenjaninski.com Tibor Molnar, jedan od najvećih povrtara iz Mužlje. – Dospeo je paradajz koji se gaji na otvorenom i trenutno ga je više u ponudi, pa je i cena otišla dole. Ipak, za proizvođače, s obzirom na ogromne troškove proizvodnje, cena ispod 100 dinara za kilogram je gubitak – ističe Molnar.

 

Na jeftino povrće ne treba više računati, dodaje on.

 

– Neorganizovana proizvodnja, loša komunikacija proizvođača i države, uvoz i izvoz bez velikog planiranja, a najviše nedostatak radne snage koja je u povrtarstvu neophodna, dovode do toga da povrće bude preskupo za prosečnog potrošača – kaže Molnar.

 

Nije samo paradajz u pitanju

 

Rod paprike sa polja još nije dospeo, pa je cena one koja je trenutno u prodaji visoka. Krompir je dobro rodio, kupus takođe dobro izdržava ove vrućine. Ali, kakva cena ovog povrća će biti na jesen, sada je teško reći.

 

– Ono što je dobro za proizvođače, nije dobro za potrošače – objašnjava Molnar. – Kakva će cena biti zavisi od toga hoće li biti izvoza ili neće. Ali ono što će narednih godina određivati cenu povrća, jeste činjenica da povrtarstvom više niko neće da se bavi, a naročito mladi. Mladih povrtara više nema. Niti će ih biti.

 

Povrtarstvo je ozbiljan, zahtevan i skup posao koji traži mnogo fizičkog angažovanja.

 

– Mladi nisu zainteresovani. Iz tradicionalno povrtarskih sela mladi ljudi odlaze u inostranstvo. Nema više ko da radi. Proizvodnja se smanjuje, a kad je proizvodnja manja cene su veće. Što znači, na domaće jeftino povrće ne treba više računati. Iz uvoza će ga biti, ali kakvog kvaliteta, e, to je drugo pitanje – naglašava Molnar.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM