Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Orezivanje voća: Sve više voćnjaka a sve manje stručnih orezivača

zimsko orezivanje voća
Foto: Pixabay

Veliki posao u voćnjacima, zimsko orezivanje voća, polako se privodi kraju. Voćnjaka i voćara je sve više, a stručnih orezivača sve manje.

 

– Do pre nekoliko godina uspevali smo sami da orežemo voće. Sada više to nismo u stanju i angažujemo stručne orezivače, koji to rade u grupi. Orezivači moraju na vreme da se „pogode“, jer je potražnja velika, a ponuda mala – kaže za portal zrenjaninski.com voćar iz Zrenjanina Sava Radišić.

 

PROČITAJTE JOŠ: Porodična firma “Carrots” sarađuje sa velikim trgovinskim lancem

 

Šta se to desilo i kako smo za nekoliko godina došli u situaciju da orezivača nema dovoljno?

 

– Sada se sade nove sorte voćaka. One jednostavno ne trpe nestručnu ruku. Potrebni su kvalifikovani, obučeni orezivači, a takvih je danas malo – smatra Radišić, koji dodaje da on u svom voćnjaku angažuje orezivače sa juga Srbije, jer ih tamo ima daleko više nego u Vojvodini.

 

Škole ne poklanjaju dovoljno pažnje praktičnom radu

 

Sa svim ovim slaže se i 68-godišnji Sveto Mršić, obučeni orezivač i zaštitar.

 

– Donedavno su ljudi imali nekoliko voćaka i orezivali su ih sami. Stariji su svoje znanje plasirali mlađima i tako se zanat prenosio sa kolena na koleno. Voća je sve više, niču plantaže po Vojvodini, a orezivača nema. Po mom mišljenju, škole i fakulteti ne poklanjaju dovoljno pažnje praktičnom radu. Susretao sam se u praksi sa diplomiranim agronomima – voćarima, koji nikad nisu orezali voćku – kaže za portal zrenjaninski.com Sveto Mršić.

 

Iako u penziji, Mršić i danas radi punom parom.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

– Voćari zovu, a ja još mogu da radim. Kad je posao u punom jeku, vi u voćnjaku morate da provedete i po deset sati. Mladima se to ne radi. To je i težak fizički posao. Treba da držite makaze teške 2,6 kilograma u rukama po ceo dan. S druge strane, ukoliko ste kvalifikovani, od ovog posla može dobro da se zaradi – napominje Mršić i dodaje da, kad se završi zimsko orezivanje voća, stižu poslovi oko žive ograde, orezivanje ruža…

 

On preporučuje školama da uvedu više prakse, a mladima da se zainteresuju za ovaj posao jer se, tvrdi naš sagovornik, neće pokajati.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz