Poljoprivreda

OPASNO SE PRIBLIŽILA: Afrička kuga svinja ozbiljno preti našem regionu!

afrička kuga svinja
Foto: Pixabay

Afrička kuga svinja ozbiljno preti našem regionu, jer se ova zarazna bolest u Rumuniji proširila i na Temišvarsku županiju, na četrdesetak kilometara od srpske granice. Tim povodom, danas je u sedištu Srednjobanatskog upravnog kruga održan sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava.

 

– Krajem januara afrička kuga svinja dijagnostifikovana je i u Temišvarskoj regiji, tridesetak kilometara od naše granice. Zbog toga su iz Uprave za veterinu izdali precizna uputstva o merama koje treba preduzeti. U Rumuniji je ova bolest široko uzela maha, jer nije preduzeto sve što je potrebno. U Mađarskoj je zabeležen svega jedan slučaj i nema širenja. Oni su veoma ozbiljno shvatili opasnost od te bolesti i uspeli su da spreče širenje. U Srbiji se intenzivirano sprovode monitoring i sve druge mere – ističe epizootiolog u Specijalističkom veterinarskom institutu u Zrenjaninu Đorđe Janku.

 

On napominje da se još od pre godinu dana, kada je bolest dijagnostifikovana u Rumuniji, radi monitoring na klasičnu i afričku kugu svinja.

– Od tog vremena organi odstreljenih divljih svinja šalju se na dijagnostiku, a održavaju se sastanci sa lovačkim udruženjima. Tu se apeluje da se posebna pažnja obrati na leševe uginulih divljih svinja. Ima nagoveštaja da će se u nekim lovištima raditi pojačani odstrel divljih svinja – kaže Janku.

 

On napominje da se sve strukture moraju uključiti u blagovremenom zaustavljanju ove opake bolesti.

 

– Ne sme biti odlaganja ni u jednoj meri, jer to može imati pogubne posledice – upozorava Janku.

 

đorđe janku
Đorđe Janku

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.