Poljoprivreda Vesti Zrenjanin

Odjavljen ptičiji grip: U srednjem Banatu trenutno nema aktivnih žarišta

ptičiji grip

Na teritoriji Srednjobanatskog okruga u ovom trenutku nema područja zaraženog ptičijim gripom, odnosno avijarnom influencom kod divljih ptica. To pokazuju podaci Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

 

Podsetimo, Uprava za veterinu je 28. februara donela rešenje o proglašenju područja zaraženim i ugroženim od zarazne bolesti avijarna influenca kod divljih ptica na delu toka Tamiša, u neposrednoj blizini ribnjaka Sutjeska, u opštini Sečanj.

 

PROČITAJTE JOŠ: Porodica Novakov se bavi proizvodnjom jedne posebne vrste tikve (Foto)

 

U skladu sa propisima, rešenjem je proglašeno zaraženo područje u poluprečniku od najmanje tri kilometra od žarišta. Ono obuhvata naseljena mesta Neuzina i Sutjeska u opštini Sečanj, i Banatski Despotovac, na teritoriji grada Zrenjanina.

 

Rešenjem je proglašeno i ugroženo područje u poluprečniku od najmanje deset kilometara od žarišta. Ono obuhvata Botoš i Tomaševac, na teritoriji grada Zrenjanina, kao i Jarkovac, Boku i Sečanj, u opštini Sečanj.

 

Kako saznajemo u Upravi za veterinu, ovo rešenje je ukinuto 30. marta, čime je i odjavljena zaraza na pomenutom području. To je bio i jedini slučaj avijarne influence u srednjem Banatu od početka godine.

 

Ptičiji grip zabeležen i 2017. godine

 

Inače, u analizi rizika pojave avijarne influence na teritoriji Srbije, koji je izradila Uprava za veterinu, navodi se da je, pre ovoga, u Srednjobanatskom okrugu ptičiji grip zabeležen 2017. godine, i to kod pet labudova u Zrenjaninu i Botošu.

 

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je, u međuvremenu, saopštilo da od marta ove godine Zavod za zaštitu prirode Srbije uglavnom odbija da preuzme ili uputi divlje ptice u prihvatilište Zoo vrta u Beogradu. Kao glavni razlog navodi se postojanje virusa ptičjeg gripa u populaciji divljih ptica.

 

„Na stotine jedinki zbog toga je uginulo ili završilo na oporavku u kućnim uslovima što predstavlja grubo kršenje Zakona o zaštiti prirode, pa čak i ugrožavanja javne bezbednosti i zdravlja stanovništva“, kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

 

Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

 

U ovom društvu podsećaju da su podaci o lokacijama na kojima su zabeleženi slučajevi avijarne influence u Srbiji tokom prošle i ove godine javno dostupni na stranici Uprave za veterinu.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz