Poljoprivreda YSLAJDER

NA SASTANKU BILO REČI O AFRIČKOJ KUGI SVINJA

ZRENJANIN – Na inicijativu republičke veterinarske inspekcije, u sedištu Srednjobanatskog upravnog okruga održan je sastanak sa nadležnim službama lokalnih samouprava, a sve u cilju preduzimanja preventivnih mera sprečavanja unošenja u Srbiju bolesti afričke kuge svinja (AKS).

 

svinja

 

Bolest je registrovana u nekoliko evropskih zemalja, uključujući i Rumuniju, koja nam je najbliža i graniči se sa okrugom.

 

AKS je virusna i veoma opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja, koja ne može da se leči, niti postoji vakcina. Jedina mogućnost je prevencija, praćenje kretanja i kontrola ove zarazne bolesti.

 

Na sastanku su doneti zaključci kojima je lokalnim upravama naloženo da preko mesnih zajednica u svim naseljenim mestima putem lifleta upoznaju stanovništvo, posebno vlasnike životinja, o načinu širenja bolesti, preventivnim merama i prepoznavanju siptoma AKS, kao i da se uspostavi koordinacija svih službi i organa koje mogu da doprinesu prevenciji ove bolesti.

 

Više informacija o AKS dostupno je na zvaničnom sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu.

Podeli članak
sinovoz
FAM